Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: як зупинити пандемію COVID-19 в Україні

21.07.2021

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» продовжує цикл прямих трансляцій про COVID-19 з ключовими медичними експертами країни. Як припинити поширення коронавірусу в Україні, а також захистити від зараження й ускладнень хвороби дітей, розповіла завідувачка кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національного університету охорони здоров'я України ім. П.Л. Шупика, дитяча лікарка-імунолог, докторка медичних наук, професорка Алла Волоха. 


Лікарка розповіла, що зараз, порівнюючи з весною цього року, кількість хворих на коронавірус в країні скоротилася, проте засобами безпеки нехтувати не варто.


– У літній період зростає кількість хворих і летальних випадків у сусідніх країнах. Також поширюється новий дельта-штам коронавірусу. На жаль, на осінь ми можемо отримати зростання кількості захворювань в Україні, – сказала лікарка.  


Алла Волоха зазначила, що у тих країнах, де активно проводилася імунізація, зростання захворювання незначне, навіть за наявності мутованих штамів. Вона додала:


– Деякі вакциновані можуть хворіти, але це відбувається не так важко. В Україні ситуація стабільна, проте подальший стан захворюваності буде залежати від нас – як ми будемо поводитися, чи подбаємо про своє здоров'я та як захистимо себе. Тому важливий масковий режим, використання антисептика.
Лікарка-імунолог порекомендувала берегти від зараження коронавірусом і дітей. Адже попри те, що маленькі пацієнти не часто переносять COVID-19 у важкій формі, серед захворілих є і такі, що потрапляють до реанімації та мають ускладнення. Вона пояснила:


– Діти, які перенесли коронавірус, можуть страждати від мультисистемного запального синдрому. У них через кілька тижнів після хвороби з'являється гарячка і виражена інтоксикація. При цьому дитина має слабкість, нудоту, блювоту, біль у животі, діарею, висипання на тілі, але вкрай рідко з'являються респіраторні симптоми. Крім того, якщо дитина захворіє, вона може бути джерелом інфекції для бабусь і дідусів.


Експертка зазначила, що в США та деяких країнах Європи вже провели дослідження і почали вакцинувати від коронавірусу дітей старших 12 років, а чи безпечна імунізація для малюків – учені ще вивчають.


Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» вже подивилися близько 11 млн людей. Це прямі ефіри з експертами, яким можна довіряти. Серед гостей попередніх трансляцій – кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; відомий педіатр країни Євген Комаровський; учений-біохімік Сергій Комісаренко; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.


Переглянути записи щотижневих онлайн-зустрічей із лікарями, які розповідають про симптоми коронавірусу та препарати, що призначають пацієнтам із підтвердженим COVID-19, про особливості харчування хворих, про останні світові тренди у лікуванні коронавірусу та багато іншого, можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова в Facebook, а також у YouTube.