Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: надання психологічної допомоги жителям Донбасу під час пандемії

07.07.2021

Фонд Ріната Ахметова та телеканал «Україна» продовжують цикл прямих ефірів «Запитай у лікаря». Гостею чергового ефіру стала сертифікована гештальт-терапевтка, сімейна психологиня Катерина Вепро. Експертка працює з жителями Донбасу в рамках Музею Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних».  


– Ми надаємо психологічну допомогу мирним жителям, які проживають на лінії розмежування і переселенцям. Працюємо в онлайн-форматі шляхом групової терапії та індивідуальних сесій. Коли жителі Донбасу розповідають свої історії для онлайн-музею «Голоси Мирних», їм пропонується надання психологічної допомоги і багато хто погоджується нею скористатися, – розповіла Катерина Вепро. 


Психологиня зазначила, що карантин через коронавірус, ризик захворіти та наслідки COVID-19 негативно відбилися на емоційному стані людей, які проживають у Донецькій і Луганській областях.


– Жителі східних регіонів мають травму війни, а тепер, під час пандемії, отримують ретравматизацію в умовах коронавірусу. Вони поступово навчилися жити в тих умовах, у які потрапили внаслідок бойових дій, почали якось заново облаштовувати своє життя, а тепер знову масштабна травма і зміна життя через COVID-19. Ми намагаємося знизити рівень тривоги у людей і даємо техніки швидкої допомоги, щоб було легше справлятися з травмуючими подіями: стресом, безсонням, порушенням апетиту, підвищенням тиску, – поділилася психологиня.
Фахівчиня розповіла про одну з корисних технік для людей, які потрапили в травмуючі обставини, – це «безпечне місце».


– Щоб людина мала внутрішній ресурс та опору, могла далі організовувати життя своє та близьких, ми пропонуємо техніку для її відновлення. Пропонуємо згадати та уявити те приємне місце, де вона відчувала себе безпечно, – власний будинок або будиночок у селі, де провела дитинство з дідусем і бабусею, будиночок на березі моря або хатину в лісі. У кожного це щось своє – той особистий досвід, де було розуміння, що нічого не загрожує. Важливо подумки повернутися туди і відчути, прожити, що «мені зараз безпечно», – пояснила Катерина Вепро.


Експертка зазначила, що період пандемії – не привід відкладати на потім психологічні проблеми, пов'язані з минулим, і запросила жителів Донбасу зцілюватися від травм і болю заради майбутнього.

Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» продовжує збір історій жителів Донбасу, щоб розповісти всьому світові про пережите ними під час збройного конфлікту. Для Фонду важливо задокументувати та зберегти розповіді свідків, щоб подібне ніколи не повторювалося, заради кращого майбутнього, заради миру. 


Для мирних жителів східних областей і всієї України «Голоси Мирних» – це безпечний простір, у якому люди вперше можуть відкрито розповісти про свої особисті трагедії і таким чином звільнитися від тягаря мовчання. Зараз у першому і найбільшому в Україні архіві свідчень Мирних зберігається понад 2000 історій. Але це тільки початок. Мета Фонду – зібрати 100 000 історій до 2025 року.


Гештальт-терапевтка і сімейна психологиня Катерина Вепро – 34 експертка проєкту «Запитай у лікаря». Раніше про коронавірус та його наслідки говорили такі провідні фахівці, як кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; відомий педіатр країни Євген Комаровський; учений-біохімік Сергій Комісаренко; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші.


Переглянути записи попередніх трансляцій можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook, а також в YouTube. На діджитал-майданчиках Фонду глядачами проєкту «Запитай у лікаря» вже стали понад 11 млн людей.