Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Подолати. Допомагає психолог»: що таке страх і чим він небезпечний

08.11.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує цикл прямих ефірів із надання психологічної допомоги жителям Донбасу. Онлайн-трансляції та вебінари проходять у рамках проєкту «Голоси Мирних. Музей Фонду Ріната Ахметова» на діджитал-майданчиках Фонду. Глядачі можуть поставити експертам запитання, які найбільше їх хвилюють. 

Що таке страх і чим він небезпечний? Як постійний страх позначається на психічному та фізичному здоров’ї мирних мешканців Донбасу? Чи можна страх перемогти і як це зробити?  На ці та інші запитання глядачів відповідала сертифікована гештальт-терапевтка, сімейна психологиня Катерина Вепро.

Постійний страх за своє життя та життя близьких, тривога та непередбачуваність – фактори, які вкрай негативно впливають на психічне та фізичне здоров’я мирних мешканців Донбасу.

– По-перше, у більшості людей спостерігається порушення сну. Будь-які речі, які можуть нагадувати про війну, викликають почуття страху. Страх переростає у стан перманентної тривоги, адже люди знаходяться у постійному очікуванні небезпеки. Це виснажує не тільки психіку, але й безпосередньо впливає на здоров’я, зокрема на нервову та серцево-судинну системи, – розповіла Катерина Вепро.

Крім того, експертка поділилася порадами, яким чином можна перебороти відчуття страху.

– Треба усвідомити для себе, з чим цей страх пов’язаний. Наскільки він реальний. Якщо цей страх вигаданий, то потрібно використовувати методи раціоналізації та оперувати фактами. Якщо страх дійсно реальний, то людина повинна створити для себе максимально можливе безпечне місце у небезпечній ситуації.   

Щоб зрозуміти, чи потрібна вам психологічна допомога, можна пройти тест на сайті Фонду Ріната Ахметова: akhmetovfoundation.org/test/nuzhna-ly-vam-psyhologycheskaya-pomosch

Ви також можете звернутися за допомогою до психологів Фонду за телефоном гарячої лінії: 0800509001.

Унікальний Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» – це безпечний, довірчий простір, де жителі Донбасу можуть розповісти про пережите ними заради майбутнього, заради миру. Ознайомитися з історіями людей із Донецької та Луганської областей, а також залишити свою можна тут: https://civilvoicesmuseum.org/stories.