Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Подолати. Допомагає психолог»: про те, як реагувати на агресію

18.11.2021

Фонд Ріната Ахметова продовжує цикл прямих ефірів із надання психологічної допомоги жителям Донбасу. Онлайн-трансляції та вебінари проходять у рамках проєкту «Голоси Мирних. Музей Фонду Ріната Ахметова» на діджитал-майданчиках Фонду. Глядачі можуть поставити експертам запитання, які найбільше їх хвилюють. 

Що таке агресія і чи так вона потрібна людині? Які основні причини агресії? Як запобігти агресії у дітей? Чи існує взаємозв'язок між стресом і агресією у мирних жителів Донбасу? На ці та інші запитання глядачів відповідала сертифікована гештальт-терапевтка, сімейна психологиня Катерина Вепро. 

Експертка зазначила, що постійний стрес, невизначеність та страх за своє життя можуть мимоволі провокувати почуття агресії у людей, які мешкають поблизу військових дій. Вона пояснила:

– Справді, страх і невизначеність провокують у людині агресію на те, що їй доводиться щодня справлятися з цим. Мирні жителі Донбасу вже понад 7 років є учасниками агресивної поведінки інших людей. Звичайно, живучи в таких складних умовах, люди мимоволі можуть бути агресивнішими, ніж, наприклад, до війни. Дуже важливо спробувати максимально відвернути свою увагу від зовнішніх факторів та переключити увагу, скажімо, на щоденні побутові справи, роботу, зустрічі з близькими людьми.

Катерина Вепро також розповіла про існуючі методи боротьби з агресією і про те, як людині заспокоїтися, якщо вона відчуває приплив гніву. 

– Найпростіший, але не менш ефективний спосіб профілактики агресії – це порахувати подумки від 1 до 10. Будь-яка дихальна техніка стабілізує емоційний стан. Важливо також відволіктися від ситуації, подумати, що може викликати у вас позитивні емоції. Безперечно, якщо у вас є можливість зайнятися спортом – це величезний плюс як для вашого фізичного, так і для психологічного здоров'я. Навіть не потрібно одразу бігти до спортзалу, для цього достатньо виконувати базові вправи вдома, – ділиться психологиня.

Щоб зрозуміти, чи потрібна вам психологічна допомога, можна пройти тест на сайті Фонду Ріната Ахметова:akhmetovfoundation.org/test/nuzhna-ly-vam-psyhologycheskaya-pomosch

Ви також можете звернутися за допомогою до психологів Фонду за телефоном гарячої лінії: 0800509001.

Унікальний Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних» – це безпечний, довірчий простір, де жителі Донбасу можуть розповісти про пережите ними заради майбутнього, заради миру. Ознайомитися з історіями людей із Донецької та Луганської областей, а також залишити свою можна тут: https://civilvoicesmuseum.org/stories.