Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проект «Евакуація»: два роки по тому

23.05.2016

Сьогодні, 23 травня, виповнилося два роки з того моменту, коли перші автобуси Фонду Ріната Ахметова почали евакуювати жінок із дітьми й людей похилого віку з гарячих точок Донбасу. Всього у 2014 році команда Фонду Ріната Ахметова допомогла покинути зону конфлікту 39 462 мирним жителям Донбасу, з них 14 784 – діти.

У травні 2014 року перші масштабні бої почалися у Слов’янську, місті з населенням понад 100 тисяч жителів. Їм на допомогу одним із перших прийшов Фонд Ріната Ахметова, а потім – Гуманітарний штаб, який об’єднав Фонд, компанії групи СКМ і ФК «Шахтар».

Евакуювали, насамперед, найбільш незахищених – жінок, старих, дітей, а також вихованців державних соціальних установ, інтернатів і дитячих будинків. З-під обстрілу вивозили людей спочатку у Святогірськ, пізніше проклали маршрути на Азовське узбережжя, до Дніпропетровської області, і в інші міста України – Харків, Ізюм, Курахове. Для евакуації людей Штаб Ріната Ахметова привертав перевізників, готових їхати в гарячі точки, оскільки залізничний транспорт і автостанції в цих населених пунктах не працювали.

Телефонні дзвінки жителів Слов’янська, Краматорська, Миколаївки, Горлівки та інших міст Донбасу приймала перша гаряча лінія Штабу, яка працювала в цілодобовому режимі. Оператори координували маршрути, допомагали з квитками, знаходили варіант безплатного  розміщення, підтримували психологічно. У разі потреби оператори зв’язувалися з МНС, швидка допомога, соціальними службами. Партнерами Гуманітарного штабу стали громадська організація «Твоя Перемога», Центр взаємодопомоги «Врятуємо УКРАЇНУ», волонтерський рух «Слов’янське серце», волонтерські організації «Донбас СОС» і «Схід SOS».

«Два роки тому команда Фонду Ріната Ахметова й наші партнери у проекту «Сирітству-ні!» – Петро Дудник, Вікторія Федотова, Тетяна Носач, Наталі Киркач – почали евакуацію дітей-сиріт, жінок із дітьми, людей похилого віку зі Слов’янська. Тоді нам здавалося, що це тимчасово, ще один день і все закінчиться, – згадує Дар’я Касьянова, керівник програм і проектів Фонду. – На жаль, збройний конфлікт триває. Зараз очевидно, що кількість жертв, зокрема серед дітей, могло бути набагато більше, якби в перші місяці військових дій люди масово не покинули райони бойових дій».

Для найбільш незахищених переселенців Штаб Ріната Ахметова надавав на перших порах житло. У результаті приблизно 7 тисяч людей були забезпечені тимчасовим житлом на 29 базах відпочинку. Після евакуації люди залишалися на літніх базах на термін від одного тижня до декількох місяців. Переселенці, які приймали рішення покинути тимчасове житло, отримували «підйомні» сертифікати на матеріальну допомогу з розрахунку 1500 гривень на кожного члена сім’ї.