Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Пріоритети Гумштабу Ахметова на 2017 рік: продукти, медикаменти, реабілітація та операції

18.11.2016

Пріоритетними напрямами роботи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова на Донбасі у 2017 році буде довіз продуктових наборів мирним жителям, реабілітація дітей, які дістали поранення в результаті воєнних дій, програма «Ліки дітям», а також проведення життєво важливих операцій дітям Донецької області. Як передає кореспондент «Донецьких новин», про це 15 листопада в Києві під час проведення «круглого столу» «Донбас: життя й бар’єри» повідомила Наталя Ємченко, член Опікунської ради Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Ситуація на Донбасі гіршає, потреба в гуманітарній допомозі не припиняється. «І те, що раніше здавалося тимчасовим, стало постійним. Конфлікт затягується, на фоні цього гуманітарна ситуація ускладнюється. Причому, якщо раніше вона сприймалася як пікова, то зараз гуманітарні проблеми вже стали сумною «нормою». Тобто ми маємо стабільно важку гуманітарну ситуацію», – сказала Наталія Ємченко.

З огляду на це, у 2017 році Гуманітарний штаб Ріната Ахметова прийняв рішення зберегти програму продуктової допомоги з обох боків лінії зіткнення, з акцентом на «сіру зону» – міста й селища, що розташовані безпосередньо поруч із лінією фронту.

«У цих населених пунктах тривають обстріли, тому цивільні способи довозу продуктів тут ускладнені. Є населені пункти, у які навіть нам важко доїхати, це пов’язано зі спеціальним пропускним режимом. У такі місця практично неможливо дістатися. Але ми робимо все від нас залежне, щоб доставляти допомогу й у такі селища. Особливо це стосується частини Донецької області, що прилягає до Азовського моря», – уточнила член Опікунської ради Гуманітарного штабу.

Особливість «сірої зони» – велика кількість невеликих селищ і сіл. «Для гуманітарних місій робота із селами складна через важку логістику, саму організацію процесу довозу допомоги. Дуже мало надходить від них інформації, бо є населені пункти, у яких взагалі не працюють місцеві органи самоврядування. Це ускладнює роботу», – додала Ємченко.

Вона зазначила, що Гуманітарний штаб у 2017 році і далі надаватиме допомогу в реабілітації дітей, які дістали поранення унаслідок воєнних дій: «У 2017 році дитяча тема буде однією з пріоритетних у нашому фокусі. У базі штабу 163 дитини, з них 57 дітей залучені в наш постійний процес реабілітації. Такі діти після отриманих поранень потребують тривалого відновлення, і ми їх супроводжуємо в цьому напрямі», – підкреслила Наталя Ємченко.

Також буде продовжена програма «Ліки дітям», у межах якої, зокрема, упродовж декількох років надається допомога інсулінозалежним дітям Донбасу. «Ми продовжуємо постачати інсулін і супутні товари, як-от тест-смужки. Важливий напрям – протисудомні та протиастматичні препарати. У зв’язку з тим, що за лінією дотику не працює державна програма з надання безплатних ліків, діти, які страждають на епілепсію, астму та інші складні захворювання, зараз не мають безперебійного доступу до життєво необхідних медикаментів», – розповіла Ємченко.

Член Опікунської ради також повідомила, що в межах програми «Адресна допомога» у 2017 році Гуманітарний штаб відкриє ще один напрям, який «закриє потреба в певного виду операціях у всіх дітей Донецької області». «Ми почнемо як мінімум із Донецької області, а далі будемо аналізувати можливість розширення регіонів. Це стосується важливих операцій, без проведення яких життя дітей або під загрозою, або не є повноцінним. Але ми пізніше докладно розповімо про цей новий напрям», – констатувала Наталія Ємченко.

ДЖЕРЕЛО