Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Працевлаштування переселенців: Що робити, якщо роботодавець вимагає військовий квиток

07.06.2018

До правозахисників звертаються переселенці, у яких під час працевлаштування роботодавець вимагає надати документи про проходження (звільнення від) військової служби. Про те, чи правомірно це та що робити, якщо військовий квиток (приписне) загубився або залишився на тимчасово непідконтрольній українській владі території, сьогодні, 6 червня, пояснили в Громадській організації «Донбас-SOS».

Так, ст. 25 Кодексу законів про працю України (КЗпП) встановлює, що роботодавцю забороняється вимагати від осіб, які влаштовуються на роботу, інформацію про їхню партійну та національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання або перебування та документи, надання яких не передбачене законодавством.

Зате роботодавець може вимагати від вас надання:

  • паспорта;
  • трудової книжки;
  • ідентифікаційного коду платника податків;
  • диплома або іншого документа про освіту;
  • військового квитка (для осіб призовного віку – приписне);
  • для деяких різновидів роботи – довідки про стан здоров’я.

«Якщо через певні причини ви не маєте документів із військового комісаріату, їх потрібно відновлювати. Закон України «Про військову службу та військовий обов’язок» встановлює, що особа призовного віку після зміни місця проживання (зокрема фактичного), має звернутися до військового комісаріату за новим місцем проживання для взяття на військовий облік. Тому для того, щоб отримати такі документи, ви зобов’язані звернутися безпосередньо до районного військкомату з довідкою ВПО, яка підтверджує фактичне місце проживання», – зазначають громадські працівники.