Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Повна діджиталізація! Як проходить проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» в умовах карантину

17.08.2020

Лера Стрельцова в шестирічному віці пережила жахливий стрес – вона була свідком запеклих боїв в Краматорську. Нині їй 13, але вона все ще пам'ятає гримотіння автоматних черг, гучні вибухи гранат, людей, що безладно біжать вулицями. Пам'ятає паніку мами, її сльози й обійми, в яких найрідніша людина хотіла сховати дитину від того жаху, що відбувається навколо.

– Я боялася, що всі ці випробування позначаться на доньці. На щастя, подолати страхи, які у Лери з'явилися, допомогло малювання. Вона виливала на папір свої емоції, – розповідає Юлія Стрельцова, мама дитини.

У 2019 році Лера стала учасницею проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» та дізналася про інші дієві методи боротьби зі стресовими станами. Психологічна реабілітація – головна фішка проєкту Фонду Ріната Ахметова. Дітям показують прості, цікаві та дієві вправи, що допомагають перемогти страх. Із санаторію «Перлина Донеччини» Лера повернулася відпочилою та щасливою. Мріяла знову поїхати в табір у 2020 році, але в світі почалася пандемія коронавірусу – і будь-які масові заходи, а тим паче дитячі табори потрапили під заборону.

– Дочка дуже засмутилася. А потім нас запросили взяти участь у новому форматі «Мирного літа» онлайн. Ми не знали, що на нас чекає, але вже в перший день стало зрозуміло, що проєкт приголомшливий, – каже Юлія Стрельцова.

Перший сезон проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» пройшов в 2015 році, коли з'ясувалося, що проблема постраждалих дітей ширше, ніж вважається. – У дітей поранення, страх, стрес, бомбардування, плач, смерті, знову бомбардування. Навіть дорослим це нестерпно, що ж про дитячу психіку говорити, – зітхає Оксана Іщук, менеджер проєктів і програм Фонду. – Допомогти малечі та підліткам впоратися з усім цим і покликаний проєкт.

«Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» в 2020 році дійсно сильно змінився. У зв'язку з карантинними заходами безпеки через епідемію коронавірусу проєкт проходить в онлайн-форматі за допомогою платформи Zoom і месенджера Telegram. Але місія залишилася незмінною – допомога дітям Донбасу, які отримали душевні травми.

Цього року близько 80 учасників так само спілкуються з психологами і слухають лекції з мінної безпеки. Але головна активність – «Кіно Літо». Так називається унікальний проєкт, в рамках якого хлопчики й дівчатка вчаться знімати кіно та відеоролики.

Стандартний день учасника проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» цього року виглядає так. Спочатку підйом і спільна зарядка в онлайн-режимі. Тут дітям допомагає «Діджитал-фізра» – освітній серіал, знятий Фондом Ріната Ахметова спільно з ФК «Шахтар» і Міністерством цифрової трансформації України. Потім спілкування з психологами – індивідуальне та групове. А відтак лекції «Кіно Літо», під час яких дітям розповідають про історію кіно та відеоблогерства, дають уроки монтажу й акторської майстерності, навчають основам просування своїх роликів у соцмережах.

– Навчання дітей мистецтву кіно і відеозйомки – моя постійна професійна діяльність. У березні мені теж довелося перейти на онлайн-режим, отже дистанційний формат роботи з дітьми вже знайомий. Але я отримую і новий досвід під час проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» – досвід навчання діточок 7–9 років, з якими раніше працювати не доводилося. Зробила відкриття. Як виявляється, сучасні діти вже в цьому віці здатні сприймати досить непросту інформацію про те, як записувати звук, або, наприклад, що таке «крупність». В цілому чудові враження від проєкту. Хороша організація, приголомшливі діти! – каже ведуча інтенсиву «Кіно Літо» Катерина Усменцева.

Мама учасниці проєкту Лери Стрельцової теж говорить про нього в захваті:

– Чудова альтернатива під час карантину! Діти і так зараз весь час проводять в гаджетах, а тут виявилося, що вони можуть бути корисними! Замість споживання інформаційного сміття отримують корисні знання і навички. Я побачила, як дочка завдяки проєкту втягнулася у виробництво відео. Дякую Фонду за такий захоплюючий досвід, – сказала Юлія Стрельцова.

Лера підтверджує слова мами:

– Я вже думаю, як використовувати всю цю інформацію. Напевно, стану відеоблогером.

Рінат Ахметов – єдиний в Україні системно та масштабно надає допомогу дітям Донбасу. Серед проєктів цього напряму – реабілітація поранених дітей, допомога в їхньому лікуванні та протезуванні. З 2015 року учасниками проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» стали близько 4500 дітей.