Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Потреба жителів Донбасу в продуктах і медикаментах зросла, – КМІС

15.11.2016

За останні півроку зросли потреби в продуктах і медикаментах. Кожен третій житель Донецької області потребує ліків, кожен четвертий – продуктів. Про це повідомила виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Наталія Харченко під час круглого столу «Донбас: життя й бар’єри», ініційованого Гуманітарним штабом Ріната Ахметова.

За її словами, потреба у свіжих продуктах і ліках першої необхідності збільшилася проти травня 2016 року. Найбільш гостро дефіцит продуктів відчувають пенсіонери. Найскладніше доводиться жителям сіл. Там проблеми з продуктами й медикаментами стоять гостріше, ніж у містах.

«29% жителів Донецької області потребують ліків, 26% – продуктів. Найчастіше про брак продуктів повідомляють жінки й пенсіонери. Найбільше бракує м’яса, молочних продуктів і свіжих фруктів. Люди потребують серцевих, антивірусних препаратів, ліків від тиску. Крім цього, кожному шостому жителеві не вистачає побутових товарів», – заявила Наталія Харченко.

На думку соціологів, незадоволеність потреб жителів Донецької області вплинула на загальні настрої. Проти травня 2016 роки ситуація в регіоні погіршилася, кількість негативних оцінок зросла. Кожен четвертий (26%) висловив думку, що «терпіти наше тяжке становище вже неможливо». Це на 9% більше, ніж у травні (17%). Найгірша ситуація склалася в містах на неконтрольованій території й у невеликих селах на підконтрольній території. «Водночас переважною думкою в оцінці ситуації, що склалася є «жити важко, але можна терпіти». Так вважає половина респондентів», – підкреслила Наталія Харченко.

Координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова зазначила, що дані дослідження допомагають визначати подальшу стратегію з надання гуманітарної допомоги.

«Ситуація постійно змінюється. За два роки проведення соцдосліджень ми бачимо, що соціальне самопочуття населення безпосередньо залежить від ескалації воєнних дій. У періоди активізації конфлікту збільшується їхня потреба в продуктах і ліках. Завдяки гуманітарній допомозі вдалося уникнути соціальної катастрофи. Із серпня 2014 року Штаб видав на Донбасі 10 млн 451 тис. продуктових наборів, допомога на лікування отримали 7 373 особи, зокрема 2 900 дітей. Для Ріната Ахметова важливо, щоб допомога була ефективною. Потреба в допомозі зростає, а це означає, що Гуманітарний штаб буде продовжувати свою роботу», – заявила Римма Філь.

Соціологічне дослідження КМІС «Донбас: життя й бар’єри» проводилося з 21 жовтня до 7 листопада 2016 року на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ». Було опитано 2102 респондента віком понад 18 років зі 100 населених пунктів Донецької області, як на підконтрольній, так і на непідконтрольній території. В опитуваннях вивчалися: поточні потреби населення в продуктах харчування, медикаментах і непродовольчих товарах; соціальне самопочуття населення Донецької області; думки людей про можливий розвиток ситуації на Донбасі; проблеми, пов’язані з труднощами перетину лінії розмежування.