Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДИ ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: Як вибрати секцію або гурток для дитини?

23.08.2016

На гарячу лінію Гуманітарного штабу Ріната Ахметова і далі надходять звернення від батьків, які потребують кваліфікованої поради психолога. Одне із найпопулярніших запитань пов’язане із правильним вибором спортивної секції або гуртка для дитини. Про те, як визначити відповідне заняття для вашого сина чи дочки, розповідає Марина Сорокіна, координатор Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

«Часто батьки, з огляду на власні нереалізовані бажання, відводять дитину саме в ті секції або гуртки, про які колись мріяли самі. Або уявляють, як у майбутньому дитина стане видатним музикантом або успішним спортсменом. Трапляється й так, що дитина, яка мріє про художню школу, згодом втрачає до неї інтерес. Але батьки за принципом «все розпочате потрібно доводити до кінця» продовжують водити дитину на заняття, які не доставляють їй жодного задоволення. У таких випадках, дитина приносить додому диплом про закінчення художньої або музичної школи й більше ніколи в житті не підходить до музичного інструменту або фарб», – каже Марина Сорокіна.

Як зорієнтуватися у виборі позашкільних занять для дітей?

  1. Визначте здібності та інтереси самої дитини. Якщо малюк із раннього дитинства із задоволенням возиться з пластиліном, малює, то відведіть його в художню студію. Якщо ж постійно танцює, потрапляє в такт музики, дивиться різні танцювальні шоу – у танцювальний клас.
  2. Поцікавтеся думкою дитини. Обов’язково поговоріть із дитиною про її уподобання. Навіть якщо вам здається, що малювання або спів не для неї, дозвольте дитині спробувати свої сили. Цілком ймовірно, що виявиться прихований талант або ж, навпаки, дитина втратить інтерес до обраної секції. Але це буде її власний вибір. Дитина відчує, що батьки вірять у неї й підтримують.
  3. Просто спробуйте. Коли дитині складно визначитися зі своїми уподобаннями, ви можете відвідати кілька різних гуртків або спортивних секцій, даючи можливість дитині визначитися з вибором цікавого заняття.
  4. Враховуйте психологічні особливості дитини. Якщо ваш син росте тихим і сором’язливим хлопчиком, не варто його віддавати в секцію боротьби. Можливо, йому більше підійдуть плавання або шахи. Якщо ж дитина дуже активна і рухлива, варто подумати про легку атлетику, футбол.
  5. Заздалегідь позбудьтеся ілюзій. Дитина ще мала і не може нести за себе повну відповідальність. Її інтереси нестійкі. Напевно вам доведеться умовляти дитину піти на заняття, навіть в улюблений гурток. Однак робити це варто тільки в тому разі, якщо ви дійсно впевнені, що небажання йти в секцію в дитини пов’язане з миттєвим настроєм.

«Не вимагайте від дитини стати найкращою в обраному занятті. У гонитві за лідерством можна втратити радість від самого процесу. Любіть і приймайте свою дитину такою, якою вона є!», – підкреслює Марина Сорокіна.