Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДИ ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: що робити, якщо дитині сняться кошмари

31.05.2016

На гарячу лінію Гуманітарного штабу Ріната Ахметова продовжують надходити звернення від батьків, які потребують кваліфікованого раді психолога. Одtн із найпоширеніших запитань – нічні кошмари в дітей. Про те, чому дітям сняться кошмари і як із ними боротися, розповіла Марина Сорокіна, координатор Психологічної служби Гумштабу.

«Страшні сни можуть бути наслідком психологічної травми, пережитої дитиною, високого психоемоційного навантаження, – пояснює Марина Сорокіна. – Ще однією причиною нічних кошмарів може бути нестабільний емоційний фон у сім’ї, скажімо, якщо батьки часто й бурхливо, у присутності дитини, з’ясовують стосунки. Жорсткий контроль, заборони, покарання, перегляд телепередач, які не відповідають віку».

Водночас психолог підкреслює, що спокійний сон – запорука не тільки психічного, а й фізичного здоров’я дитини. Насамперед, виключіть усі можливі чинники, що впливають на стан малюка. Оточіть його любов’ю й турботою, забезпечте максимальний емоційний комфорт у сім’ї, зменште рівень домагань. Зверніть увагу, які передачі він дивиться. Слідкуйте за розпорядком дня. Організуйте щоденні прогулянки на свіжому повітрі. Перед сном не годуйте дитину важкою їжею і виключіть гучні ігри. Якщо ви упродовж дня посварилися з дитиною, обов’язково помиріться до сну. Якщо дитину мучать якісь переживання, поговоріть про це.

«Якщо дитина пам’ятає сюжет снів, можна використовувати арт-терапевтичну техніку. Намалювати свій страх, а потім позбутися його. Дозвольте дитині вибрати самостійно спосіб «рятування». Деякі діти рвуть аркуш, деякі хочуть спалити. Можна написати страх на гелієвій кульці і відпустити її в небо. Чудово розслаблюють гри з пластиліном, глиною, піском», – радить Марина Сорокіна.

Тепла ванна, читання на ніч також допоможе дитині розслабитися. Ще можна використовувати просту дихальну техніку: візьміть руки малюка у свої, на вдиху підніміть руки вгору, на видиху – опустіть.

Якщо ж ваша дитина пережила травмувальну подію, кошмари є частим явищем, і ви не можете самостійно впоратися з проблемою, звертайтеся по допомогу до психолога.

Якщо ви хочете зв’язатися з психологами, які пройшли курс «Травма війни», ви можете заповнити форму онлайн-звернень або зателефонувати на безплатну гарячу лінію Штабу 0800 509 001.