Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Як жителю непідконтрольної території отримати біометричний паспорт (ID-картку)?

30.11.2017

Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

У жовтні 2016 року у зв'язку з підготовкою до отримання Україною безвізового режиму Кабінет Міністрів України прийняв низку змін до законодавства про документи, які підтверджують громадянство України, зокрема стосовно паспорта громадянина України. Зміни вже набули чинності й оформлення паспортів відбувається за новими правилами.

Що змінилося?

  • Знижено вік отримання паспорта вперше: кожен громадянин України, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов'язаний отримати паспорт громадянина України.
  • Встановлено термін дії паспорта: паспорт громадянина України, виданий неповнолітнім особам, діє чотири роки (до досягнення особою 18 років); паспорт, виданий повнолітнім особам, діє 10 років з моменту видавання.
  • Тепер паспорт містить інформацію про податковий номер (або повідомлення про відмову від його прийняття).
  • Змінилася форма документа: паспорт громадянина України виготовляється тепер у формі пластикової картки з безконтактним електронним носієм, що містить персональну інформацію та біометричні дані особи.

У яких випадках можна отримати ID-картку?

Паспорт громадянина України у формі ID-картки можна отримати в таких ситуаціях:

  • Отримання паспорта громадянина України вперше особою, яка досягла 14 років.
  • Обмін паспорта громадянина України зразка 1994 року (паспортна книжечка) на ID-картку (в разі зміни персональних даних особи (прізвища, імені, по батькові, дати народження, місця народження); виявлення помилки в інформації, внесеній до паспорта; закінчення терміну дії паспорта; непридатності паспорта для подальшого використання; досягнення 25- або 45-річного віку особою, яка має паспорт зразка 1994 року (за бажання).
  • Отримання паспорта громадянина України у разі втрати або крадіжки паспорта.

Куди звертатися для отримання ID-картки жителю непідконтрольної території?

Правила оформлення ID-картки є єдиними для всіх громадян України незалежно від місця проживання і затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 № 302 «Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України»

Для отримання ID-картки необхідно звертатися:

  • У територіальні органи та підрозділи Державної міграційної служби.
  • У центри надання адміністративних послуг.

Необхідно звернути увагу, що документи для оформлення ID-картки подаються особою за зареєстрованим місцем проживання (за місцем прописки). Якщо у особи немає реєстрації місця проживання, документи подаються за місцем фактичного проживання.

Особи, які зареєстровані та проживають на неконтрольованій території України, які не мають довідки про реєстрацію внутрішньо переміщеної особи, подають документи в будь-якому підрозділі Державної міграційної служби або у центрі надання адміністративних послуг на території відповідної області, де зареєстровано особу (з переліком всіх підрозділів можна ознайомитися на сайті Державної міграційної служби).

Особи, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи, подають документи за місцем фактичного проживання, зазначеного в довідці.

Порядок дій заявника:

1.Визначитися з місцем подавання документів (вибрати конкретний територіальний підрозділ Державної міграційної служби України або Центр надання адміністративних послуг в області реєстрації свого проживання).

2.У разі подавання через територіальний підрозділ Державної міграційної служби України – зареєструватися на сайті відомства в електронній черзі на подавання документів.

3.Зібрати пакет документів, відповідний до підстав оформлення паспорта.

4.Прийти до територіального підрозділу Державної міграційної служби України або Центру надання адміністративних послуг та зареєструватися в електронній черзі (якщо це не було зроблено заздалегідь через інтернет).

5.З допомогою працівників, які приймають документи, заповнити заяву-анкету та додати до неї необхідний пакет документів.

Необхідний пакет документів

У разі отримання паспорта громадянина України вперше особою, яка досягла 14 років:

1.заява-анкета (заповнюється на місці);

2.свідоцтво про народження;

3.паспорти батьків;

4.довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);

5.документи, що підтверджують відомості для внесення інформації на безконтактний електронний носій і в паспорт (за умови наявності таких документів):

  • довідку про присвоєння ідентифікаційного номера або про відмову від прийняття зазначеного номера (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття зазначеного номера);
  • документ, що підтверджує місце реєстрації проживання особи. З огляду на, що документи, видані на непідконтрольній території, визнаються недійсними в Україні, довідка з ЖЕКу про склад сім'ї в такому разі не може бути прийнята до розгляду. Можна порекомендувати зробити копію сторінки будинкової книги, картки або інших документів в паспортному столі, з яких було б видно прописку дитини. У разі, якщо немає можливості надати документ, що підтверджує місце реєстрації проживання – паспорт буде виданий без відмітки про реєстрацію проживання.

Вартість послуги: за оформлення паспорта вперше адміністративний збір не стягується.

У разі обміну паспорта громадянина України зразка 1994 року (паспортна книжечка) на ID-картку:

1.заява-анкета (заповнюється на місці);

2.паспорт громадянина України, який підлягає обміну;

3.документи, що підтверджують обставини, у зв'язку з якими паспорт підлягає обміну;

4.документи, що підтверджують сплату адміністративного збору та державного мита;

5.довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);

6.документи, що підтверджують відомості для внесення інформації на безконтактний електронний носій і в паспорт (за умови наявності таких документів):

  • про місце проживання – довідка органу реєстрації встановленого зразка;
  • про народження дітей – свідоцтва про народження дітей;
  • про шлюб та розірвання шлюбу – свідоцтво про шлюб або свідоцтво про розірвання шлюбу, або рішення суду про розірвання шлюбу, яке набуло законної сили;
  • довідка про присвоєння ідентифікаційного номера або про відмову від прийняття зазначеного номера (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття зазначеного номера);
  • за письмовою заявою особи паспорт, що підлягає обміну (крім випадків непридатності паспорта для подальшого використання), після приймання документів може бути повернутий особі і здається тільки під час отримання нового паспорта.

Вартість послуги: адміністративний збір у розмірі 279 грн. (366 грн. – за умови термінового оформлення) і державне мито 34 грн.

У разі оформлення ID-картки через втрату або крадіжку паспорта:

1.заява встановленого МВС зразка про втрату або викрадення паспорта;

2.виписка з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення паспорта на території України);

3.довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);

4.рішення суду про встановлення особи (для осіб, особа яких не була встановлена ​​за результатами проведення процедури встановлення особи);

5.документ, що підтверджує сплату адміністративного збору;

6.документи, що підтверджують відомості для внесення інформації на безконтактний електронний носій і в паспорт (за умови наявності таких документів):

  • про місце проживання – довідка органу реєстрації встановленого зразка;
  • про народження дітей – свідоцтва про народження дітей;
  • про шлюб та розірвання шлюбу – свідоцтво про шлюб або свідоцтво про розірвання шлюбу або рішення суду про розірвання шлюбу, яке набуло законної сили;
  • довідка про присвоєння ідентифікаційного номера або про відмову від прийняття зазначеного номера (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття зазначеного номера);
  • для проходження процедури встановлення особи рекомендується надати будь-які документи або їхні копії з фотозображенням і письмове пояснення у довільній формі, в якому вказується інформація про адреси місць проживання, навчання, роботи, установ виконання покарань та інша інформація, відомості про батьків або інших родичів, які будуть залучені до проведення процедури встановлення особи. До письмового пояснення додаються документи (копії), що підтверджують зазначені факти (за умови їхньої наявності). Якщо за результатами проведення зазначеної процедури особа не буде встановлена, приймається рішення про відмову в оформленні паспорта, особа інформується про необхідність встановлення особи через суд.

Вартість послуги: адміністративний збір у розмірі 279 грн. (366 грн. – у разі термінового оформлення) і державне мито 34 грн.

Необхідно зазначити, що до моменту видавання нового паспорта особі видається тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України, на підставі якого особа має право перетинати лінію розмежування.

Додаткові документи

На практиці органи Державної міграційної служби можуть вимагати в осіб, які проживають на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, а також на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя або є внутрішньо переміщеними особами, і отримували паспорт громадянина України на зазначених територіях, надання додаткових документів для ідентифікації особи.

Такими документами можуть бути: документи про освіту, приписне посвідчення, військовий квиток, посвідчення водія, пенсійне посвідчення, інші документи, що містять фотографію.

Вичерпного переліку додаткових документів немає, так само як і законодавчо встановленого обов'язку особи надавати такі документи. Однак треба пам'ятати, що в разі, якщо за наданими документами ідентифікувати особу неможливо, Державна міграційна служба має право відмовити в оформленні паспорта.

Підстави для відмови в оформленні та видаванні паспорта:

Територіальний орган/територіальний підрозділ Державної міграційної служби має право відмовити особі в оформленні або видаванні паспорта, якщо:

  • особа не є громадянином України;
  • особа вже отримала паспорт (зокрема паспорт зразка 1994 року), який є дійсним на день звернення (крім випадків обміну паспорта у зв'язку з виявленням помилки в інформації, внесеної в нього; звернення для обміну впродовж одного місяця до дати закінчення терміну дії паспорта; непридатності для подальшого використання);
  • дані, отримані з баз даних Єдиного державного демографічного реєстру, картотек, не підтверджують надану заявником інформацію;
  • за видаванням паспорта звернувся законний представник, який не має документально підтверджених повноважень на отримання паспорта;
  • особа подала не в повному обсязі документи та інформацію, необхідні для оформлення і видавання паспорта;
  • особа заявника не встановлена за результатами проведення процедури встановлення особи.

У разі отримання відмови у видаванні паспорта особа має право оскаржити це рішення в суді.

Термін видавання ID-картки

Законодавством встановлено загальний термін видавання паспорта – не пізніше, ніж через 20 робочих днів з дня подавання документів, а також і термінове оформлення паспорта – не пізніше, ніж через 10 робочих днів.

Водночас якщо заявник подав до оформлення паспорт зразка 1994 року, виданий раніше на тимчасово неконтрольованій території та не має чинного паспорта для виїзду за кордон, процедура ідентифікації особистості може тривати до двох місяців. У таких випадках не рекомендується оплачувати підвищену суму адміністративного збору за термінове оформлення документів.