Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Як перетнути блокпост, якщо немає паспорта?

13.02.2018

Як перетнути блокпост, якщо немає паспорта? Що робити, якщо людина втратила паспорт або він є недійсним через те, що вчасно не була вклеєна фотографія за віком, або особа, яка досягла 16-річчя, ще не встигла отримати паспорт?

Правила перетину лінії зіткнення врегульовані Тимчасовим порядком здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів уздовж лінії зіткнення в межах Донецької та Луганської областей, затвердженим 14.04.2017 року.

Так, згідно з Тимчасовим порядком, в'їзд на неконтрольовану територію і виїзд з неї громадян України відбувається за умови пред'явлення двох документів:

  • Дозволу фізичної особи (пропуску, який видається Службою безпеки України за заявами осіб).
  • Будь-якого документа, що посвідчує особу. Для громадян України документами, що посвідчують особу, визнаються: паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, службове посвідчення, посвідчення водія, пенсійне посвідчення, посвідчення на постійне проживання або інший виданий державним органом України документ, який має такі обов'язкові реквізити, як прізвище, ім'я, по батькові, фотографію, підпис відповідальної посадової особи, печатку чи штамп установи, яка видала документ, дату видавання.

Отже, в разі відсутності в особи з будь-якої причини паспорта громадянина України (втратив, вкрали, чи не вклеєна фотографія за віком тощо), вона має право перетинати лінію зіткнення на підставі будь-якого іншого документа, що посвідчує особу.

Особи, паспорт яких втрачений або вкрадений

У разі втрати або крадіжки паспорта людина повинна звернутися в Державну міграційну службу із заявою про втрату або викрадення паспорта. До видання нового паспорта на підставі заяви особі видається тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України.

Особи віком до 19 років, які ще не отримали паспорт

Виїзд з тимчасово неконтрольованих територій громадян України, які народилися 1998 року та пізніше (тобто особи, віком до 19 років включно) та не змогли оформити паспорт громадянина України, відбувається за умови пред'явлення свідоцтва про народження або копії свідоцтва про народження або будь-якого іншого документа, який дає можливість ідентифікувати таких осіб (наприклад, паспорта громадянина України для виїзду за кордон). Водночас громадяни, які не досягли 16-річного віку, виїжджають з тимчасово неконтрольованої території в супроводі дорослих осіб (батьків або інших законних представників), які також повинні мати відповідні документи, що засвідчують особу та дозвіл (пропуск). Під час оформлення дозволу через сайт СБУ є можливість відразу вказати прізвище, ім'я та по батькові дитини, яка буде присутньою разом з дорослим.

Також особи, що народилися 1998 року та пізніше, в разі, якщо вони оформляють паспорт громадянина України, мають право перетинати лінію зіткнення на підставі довідки Державної міграційної служби України про подання документів для подальшого оформлення та отримання паспорта громадянина України.

Особи, які здійснюють вклеювання фото за віком в паспорт

Особи, які здійснюють вклеювання до паспорта громадянина України фотографії після досягнення 25- або 45-річного віку, мають право перетинати лінію зіткнення на підставі довідки Державної міграційної служби України про подання документів для подальшого оформлення та отримання паспорта громадянина України.

Особи, звільнені з місць позбавлення волі

Особа, що звільнилася з місць позбавлення волі, які перебувають на тимчасово неконтрольованій території, має право звернутися на блокпосту до посадових осіб Державної прикордонної служби України та надати документ про посвідчення особи, яка звільнилася з місць позбавлення волі. Упродовж трьох діб, після відповідної перевірки Національної поліції та Державної міграційної служби України, особі надається довідка про підтвердження громадянства та отримання паспорта громадянина України для подальшого пропускання її на підконтрольну територію України.

Всім охочим перетнути лінію зіткнення треба пам'ятати, що уповноважені посадові особи підрозділу Державної прикордонної служби України можуть відмовити особі у виїзді на тимчасово неконтрольовану територію або у виїзді з тимчасово неконтрольованої території з таких підстав: особа надала підроблений або зіпсований документ, а також якщо її документи недійсні або не відповідають встановленому зразку або належать іншій особі.

Важливо знати: якщо всі документи людини втрачені, але вона хоче покинути неконтрольовану територію, необхідно звернутися на блокпост з відповідною заявою, або телефонувати на гарячу лінію СБУ. За рішенням керівника Координаційного центру з урахуванням обставин, особі може бути дозволено перетнути лінію зіткнення за браку у неї документів. Водночас не виключено, що особа буде затримана до з'ясування обставин та ідентифікації особи.