Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Як переселенцю отримати одноразову грошову допомогу

23.09.2018

Одноразова грошова допомога – один із видів соціальних виплат, передбачених законодавством для внутрішньо переміщених осіб.

Порядок оформлення одноразової грошової допомоги встановлено Постановою Кабінету Міністрів України № 535 від 1.10.2014 «Про затвердження Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам і внутрішньо переміщеним особам».

Хто може отримати одноразову грошову допомогу

Постановою визначено, що одноразова грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перебувають у складних життєвих ситуаціях, викликаних соціальним становищем, унаслідок якого особа частково або повністю не має здатності або можливості самостійно дбати про особисте (сімейне) життя і брати участь у суспільному житті.

На жаль, Постанова не конкретизує, яка саме ситуація може вважатися складною.

Водночас ознайомлення з протоколами засідань комісії Мінсоцполітики, опублікованими на сайті міністерства, дає змогу зробити висновок, що першочерговими категоріями для виплати допомоги від Мінсоцполітики є:

  • особи з інвалідністю I, II або III групи;
  • особи, які потребують термінового дорогого лікування;
  • сім'ї, в яких є діти-інваліди або інваліди з дитинства.

Крім того, допомога виділяється таким категоріям осіб:

  • багатодітні сім'ї;
  • сім'ї, де є вагітні жінки, або хтось із батьків доглядає за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • малозабезпечені сім'ї;
  • члени сімей військовослужбовців, які загинули під час участі в АТО;
  • діти-сироти, батьки яких загинули під час проведення АТО, і діти, батьки яких є полоненими або пропали безвісти.

Джерело виплати одноразової грошової допомоги

Одноразова грошова допомога виплачується переселенцям не з державного бюджету України, а з коштів спеціального рахунку Мінсоцполітики, куди надходять гроші від фізичних та юридичних осіб як благодійні пожертвування, гуманітарна допомога, гранти та подарунки. У зв'язку з цим допомога виплачується за наявності таких грошей на рахунку.

Розмір одноразової грошової допомоги

Конкретний розмір допомоги законодавством не встановлено. Рішення про розмір допомоги кожній конкретній людині ухвалюється за підсумками розгляду поданих заявником документів.

Однак, як показує практика, розмір наданої допомоги, як заведено, становить від 1176 до 2352 грн на людину.

Важливо. Одноразова грошова допомога внутрішньо переміщеним особам виплачується тільки один раз. Якщо особа раніше отримувала одноразову грошову допомогу, їй буде відмовлено в наданні допомоги повторно.

Куди звертатися для отримання одноразової грошової допомоги

Для отримання одноразової грошової допомоги внутрішньо переміщеній особі треба звернутися до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районної, районної в м. Києві держадміністрації або виконавчого органу міської, районної у місті ради (далі – місцеві органи соціального захисту населення) за місцем фактичного проживання відповідно до довідки переселенця.

Потрібні документи

Для отримання одноразової грошової допомоги треба подати заяву, в якій мають бути вказані причини потреби надання особі грошової допомоги та реквізити банківського рахунку.

Встановленого зразка заяви немає, тому вона пишеться в довільній формі. Головне – в заяві треба детально описати складну життєву ситуацію, в зв'язку з якою особа просить надати грошову допомогу.

До заяви треба додати такі документи:

  • копію паспорта;
  • копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролювальний орган і мають відмітку у паспорті);
  • копії документів, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дітей);
  • копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • медичну довідку про стан здоров'я особи або висновок медико-соціальної експертизи про встановлення інвалідності (якщо треба);
  • будь-які інші документи, які можуть підтвердити складну життєву ситуацію заявника.

Важливо. Рекомендується складати заяву в двох примірниках, для того, щоб на другому примірнику працівники органу соціального захисту проставили відмітку про отримання заяви (дату прийняття, реєстраційний номер заяви, прізвище та підпис працівника, який прийняв). Також можна надіслати заяву та пакет документів, що додаються, поштою рекомендованим листом з описом вкладення. Це допоможе у разі потреби довести факт подавання заяви та підтвердити дату її подавання.

Порядок розгляду заяви про надання одноразової грошової допомоги

  1. Місцевий орган соціального захисту населення, до якого надійшла заява про надання грошової допомоги, проводить перевірку правильності оформлення заяви, наявності всіх потрібних документів, правдивості викладених у заяві відомостей, а також перевіряє, чи отримував заявник одноразову грошову допомогу раніше.
  2. Спеціальна комісія місцевого органу соціального захисту розглядає подані документи та ухвалює рішення про доцільність надання грошової допомоги та її розмір індивідуально для кожної конкретної заяви. Якщо комісія ухвалила рішення про відмову в наданні грошової допомоги, то заявник повідомляється про це через надання виписки з протоколу засідання комісії (особисто під розписку або поштою).
  1. Щодо осіб, яким вирішено надати допомогу, складаються реєстри одержувачів допомоги та двічі на місяць передаються Мінсоцполітики.
  1. Спеціально створена комісія Мінсоцполітики затверджує розміри грошової допомоги, зазначені в реєстрах одержувачів допомоги, і перераховує кошти на рахунки регіональних органів соціального захисту населення.
  1. Регіональні органи соціального захисту населення перераховують кошти на рахунки місцевих органів соціального захисту населення впродовж трьох робочих днів з дня надходження коштів від Мінсоцполітики.
  1. Місцеві органи соціального захисту населення перераховують грошову допомогу на особові рахунки одержувачів упродовж трьох робочих днів з дня надходження коштів від регіональних органів соціального захисту населення.