Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Як переселенцям безплатно отримати технічні та інші засоби реабілітації

03.08.2018

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», внутрішньо переміщені особи, які перебувають на обліку, мають право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, передбаченими законодавством, за місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Відповідно до Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» держава гарантує розроблення та виробництво технічних та інших засобів реабілітації та забезпечення ними осіб з інвалідністю.

Порядок безплатного забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації визначено Постановою Кабінету Міністрів України № 321 від 5.04.2012, якою затверджено «Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення».

Хто має право на безплатне забезпечення технічними та іншими засобами

Відповідно до законодавства України право на безплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації мають:

  • особи з інвалідністю (на підставі ст. 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»);
  • діти з інвалідністю (на підставі ст. 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»);
  • діти віком до 18 років з вадами слуху, зору, опорно-рухового апарату – засобами індивідуальної корекції (ст. 21 Закону України «Про загальну середню освіту»);
  • жінки після мастектомії – протезно-ортопедичними виробами (на підставі ст. 4 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні»);
  • літні люди забезпечуються протезами верхніх та нижніх кінцівок, спеціальними засобами для самообслуговування та догляду, які є обов'язковими для застосування у разі забезпечення такими протезами, слуховими апаратами, зубними протезами (ст. 34 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні»);
  • військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані) та працівники Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, особи рядового, начальницького складу, військовослужбовці та працівники МВС, Управління державної охорони, Держспецзв'язку, інших утворених відповідно до законів військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та безпосередньо брали участь в бойових діях на Донбасі, забезпечували її проведення заходів, пов'язаних із запобіганням, виявленням і припиненням терористичної діяльності, та перебували безпосередньо в районах проведення операції, а також працівники підприємств, установ, організацій у порядку, встановленому законодавством, а також мирні громадяни, які проживають в зоні збройного конфлікту на Донбасі, за умови, якщо такими особами не скоєно кримінальних правопорушень, забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації незалежно від встановлення їм інвалідності на підставі рішень військово-лікарських комісій або висновку лікарсько-консультативних комісій лікувально-профілактичних закладів (на підставі ст. 4 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні»).

Що належить до технічних та інших засобів реабілітації

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» технічними та іншими засобами реабілітації є:

  • протезно-ортопедичні вироби, зокрема ортопедичне взуття;
  • спеціальні засоби для самообслуговування та догляду;
  • засоби для пересування;
  • допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підіймання;
  • меблі та обладнання;
  • спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією;
  • спеціальні засоби для освіти (включно з літературою для сліпих) та занять трудовою діяльністю;
  • спеціальне фізкультурно-спортивне обладнання і спорядження, спортивний інвентар.

Куди звертатися

Облік осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб, які мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, ведуть органи соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання осіб або їхнього перебування.

Внутрішньо переміщені особи мають право ставати на облік за місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Порядок дій

1) Особа або її законний представник подає до органу соціального захисту населення заяву про взяття на облік і потрібний пакет документів.

2) На підставі поданих документів орган соціального захисту населення консультує особу, знайомить з каталогами засобів реабілітації, підприємствами, які виробляють ці засоби, і видає направлення на забезпечення технічними засобами реабілітації.

3) Особа або її законний представник вибирає підприємство, де буде виготовлено засіб реабілітації за рахунок бюджетних коштів.

Потрібні документи

Для взяття на облік громадянин з інвалідністю, дитина з інвалідністю, інша особа або їхні законні представники подають органу соціального захисту населення заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Разом із заявою про взяття на облік надаються такі документи особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи:

  • паспорт або свідоцтво про народження (для дітей до 14 років);
  • висновок Медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК) про встановлення інвалідності для осіб з інвалідністю (для дітей з інвалідністю – висновок Військово-лікарської комісії (далі – ВЛК) у разі, якщо особа вперше звертається до органів соціального захисту населення або змінюється група та причина інвалідності);
  • індивідуальна програма (для особи з інвалідністю та дитини з інвалідністю) або висновок ВЛК (для інших осіб, осіб з інвалідністю, група інвалідності яких встановлена ​​до 1 січня 2007 як безтермінова або термін дії якої не закінчився), які мають у собі показання для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації;
  • довідка з місця роботи, служби або навчання (для осіб, які працюють, служать, вчаться);
  • копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі – ІПН) або копія сторінки паспорта громадянина України з відміткою про наявність права проводити будь-які платежі за серією та номером паспорта (для осіб, які з релігійних переконань відмовилися від прийняття ІПН);
  • довідка про реєстрацію місця проживання для дітей, зокрема дітей з інвалідністю віком до 16 років, та осіб, паспорти яких не мають у собі відомостей про реєстрацію місця проживання (крім бездомних);
  • посвідчення, яке підтверджує право особи на пільги (для ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і ветеранів державної пожежної охорони);
  • посвідчення про взяття на облік (для бездомних).

Додатково для постраждалих унаслідок бойових дій на Донбасі мирних громадян, які проживають в зоні збройного конфлікту та яким не встановлено інвалідність:

  • рішення ВЛК або висновок МСЕК;
  • довідка з органів внутрішніх справ про те, що особа не скоювала кримінальних правопорушень;
  • висновок експерта за результатами судово-медичної експертизи;
  • довідка, що підтверджує місце проживання/перебування безпосередньо в зоні збройного конфлікту на Донбасі, видана уповноваженим органом за місцем проживання.

Особливості для переселенців

Якщо внутрішньо переміщена особа, яка має право на технічні та інші засоби реабілітації, не має потрібних документів, орган соціального захисту населення перевіряє дані про особу в Централізованому банку даних з проблем інвалідності, а якщо їх немає у банку даних, сприяє отриманню зазначених документів за місцем фактичного проживання такої особи:

1) висновок МСЕК про встановлення інвалідності для осіб з інвалідністю (для дітей з інвалідністю – висновок ЛКК) та індивідуальної програми – у відповідних закладах охорони здоров'я;

2) копії документа, що посвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків – у відповідних контролювальних органах.

Якщо в банку даних є інформація про забезпечення внутрішньо переміщеної особи технічним чи іншим засобом реабілітації, але цього засобу немає за фактичним місцем проживання особи, фахівцями органу соціального захисту населення та територіального відділення Фонду соціального захисту інвалідів складається акт про брак технічного або іншого засобу реабілітації за фактичним місцем проживання.

Нова система забезпечення технічними засобами реабілітації

Міністерство соціальної політики України заявляє про впровадження з 2018 року нової системи забезпечення технічними засобами реабілітації, яка спрямована на задоволення інтересів і потреб людини з інвалідністю.

Тепер забезпечення громадян технічними засобами реабілітації відбуватиметься за принципом «гроші ходять за людиною». З 2018 року люди з інвалідністю можуть самостійно вибирати технічний виріб для реабілітації, який оплатить орган соціального захисту на підставі встановлених фінансових стандартів. Для цього створено електронний каталог, доступний на сайті Міністерства соціальної політики, де можна вибрати потрібний виріб. Управління соцзахисту відразу робить електронний запит на виробництво, після чого укладається тристоронній договір між людиною, управлінням соцзахисту та виробником, за яким держава фінансує виготовлення виробу.

Як заявив міністр соціальної політики України, у 2017 році вперше особи з інвалідністю були повністю забезпечені технічними засобами реабілітації та ліквідована черга по засоби реабілітації для людей з інвалідністю. Крім того, в 2018-му на реалізацію програми передбачено на 150 000 000 гривень більше, ніж торік.