Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Порядок перетину лінії зіткнення дітьми

27.05.2018

Правила перетину лінії зіткнення врегульовані Тимчасовим порядком контролю за переміщенням осіб через лінію зіткнення в межах Донецької та Луганської областей, затвердженим наказом першого заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України від 14.04.2017 № 222-ог (далі – Тимчасовий порядок).

Так, згідно з Тимчасовим порядком, в'їзд на неконтрольовану територію і виїзд з неї фізичних осіб відбувається за умови пред'явлення двох документів: перепустки (дозволу фізичній особі) та будь-якого документа, що посвідчує особу (паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, посвідчення водія, пенсійного посвідчення або іншого виданого державним органом України документа, який має такі обов'язкові реквізити, як прізвище, ім'я, по батькові, фотографію, підпис відповідальної посадової особи, печатку або штамп установи, яка видала документ, дату видавання).

Особливий порядок перетину лінії зіткнення передбачений для дітей до 16 років. У такому разі, дитиною, за законодавством України, вважається особа віком до 18 років (до 14 років – малолітня дитина, з 14 до 18 років – неповнолітня дитина).

Діти, які не досягли 16-річного віку, перетинають лінію зіткнення тільки в супроводі дорослих осіб, які, відповідно до загальних правил, повинні мати документ, що засвідчує особу та перепустку.

В'їзд дітей на неконтрольовану територію

В'їзд на тимчасово неконтрольовану територію дітей, які не досягли 16-річного віку, відбувається з дотриманням вимог, передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57), а саме: за згодою обох батьків і в їхньому супроводі або в супроводі повнолітніх осіб, уповноважених обома батьками.

Проїзд дитини в супроводі одного з батьків відбувається на підставі пред'явлення нотаріально завіреної згоди другого з батьків із зазначенням у ній пункту (держави) прямування та відповідного часового проміжку перебування у цьому пункті (державі).

Нотаріально завірена згода другого з батьків не потрібна у випадках:

1. якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом у свідоцтві про народження дитини;

2. якщо в паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким дитина до 16 років перетинає лінію зіткнення, є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік в дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;

3. у разі пред'явлення одним з батьків таких документів або їхніх нотаріально засвідчених копій:

  • свідоцтва про смерть другого з батьків;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
  • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
  • рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
  • довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька зі слів матері (у разі виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).


В'їзд на неконтрольовану територію дітей до 16 років може відбутися також без батьків, у супроводі інших повнолітніх осіб, за умови нотаріально завіреної згоди обох батьків, із зазначенням в тексті доручення пункту прямування дитини та відповідного часового проміжку перебування у цьому пункті.

Важливо: в тексті доручення повинні вживатися тільки назви українських населених пунктів і не повинні вживатися такі назви, як "ДНР" і "ЛНР", оскільки вони не визнаються державою Україна.

Виїзд дітей з неконтрольованої території

Важливо: для виїзду дітей з неконтрольованої території нотаріально завірена згода другого з батьків або обох батьків не потрібна. Дитина може супроводжуватися будь-якою повнолітньою особою, яка має документи, що засвідчують особу та перепустку.

Виїзд дітей з тимчасово неконтрольованої території України відбувається на підставі таких документів:

  • для осіб, які народилися в 1998 році та пізніше і не змогли оформити паспорт громадянина України (внаслідок проживання в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження), виїзд відбувається за умови пред'явлення свідоцтва про народження або копії свідоцтва про народження або будь-якого іншого документа, який дає можливість ідентифікувати таких осіб;
  • для дітей, які не досягли 16-річного віку, виїзд відбувається за умови пред'явлення свідоцтва про народження або паспорта;
  • для дітей, які народилися після початку бойових дій на Донбасі, і внаслідок проживання в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, їм не оформили свідоцтво про народження, виїзд відбувається на підставі документів і перепустки особи (осіб), в супроводі якої (яких) дитина виїжджає з тимчасово неконтрольованої території.

Важливо:

З жовтня 2016 року знижено вік отримання паспорта вперше. Тепер кожен громадянин України, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов'язаний отримати паспорт громадянина України, який видається тільки в формі ID-картки. Паперові паспорти-книжечки більше не видаються.
Під час оформлення перепустки на сайті СБУ є можливість вписати у перепустку дані про дитину, яка прямуватиме через лінію зіткнення з повнолітньою особою.

У разі потрапляння на блокпост або контрольний пункт в'їзду-виїзду дитини до 16 років без супроводу батьків або інших законних представників відповідальні посадові особи контрольного пункту в'їзду-виїзду повинні забезпечити безпечний перетин дитиною лінії зіткнення і вжити заходів щодо її подальшого передавання органам Національної поліції.