Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Понад 65% сімей на Донбасі стурбовані статусом майбутніх атестатів і дипломів своїх дітей

15.12.2015

Більше 65% сімей на Донбасі, у яких є школярі та студенти, стурбовані статусом одержуваної освіти на не підконтрольних Україні територіях регіону. Також багато дітей потребують психологічної підтримки, через фінансові труднощі в сім’ях бракує товарів і ліків першої необхідності. Про це розповіла представник КМІС Дарина Пирогова, під час презентації даних оновленої Гуманітарної мапи ситуації й потреб Донецької та Луганської областей, 15 грудня.

Як показало дослідження, до кінця 2015 року в освітніх установах Донбасу дітей стало більше. У школах проведено скління, ремонти дахів, стін і опалення, але бракує меблів, спортивного інвентарю, наочних навчальних посібників. Основною проблемою залишаються високі ціни на необхідні дитині шкільне приладдя, одяг і взуття. Речі доношують, сім’ї часто вдаються до послуг комісіонок, їх обмінюють. Харчування дітей безпосередньо залежить від доходів сім’ї, багато виживають за рахунок гуманітарної допомоги.

«Допомога дітям у війні вимагає взаємодії та координації сил усіх гуманітарних місій, влади, бізнесу. Гуманітарні організації, волонтери — грандіозний ресурс в Україні, який зараз підтримує людей. Це інформація про мінну безпеку, психологічна підтримка, продукти й медикаменти, якими дуже сильно допомагає Штаб Ахметова», — говорить Габріель Акімова, фахівець із захисту дітей ЮНІСЕФ Україна.

Батьки, працівники освіти та соціальної сфери, медпрацівники вказали, що за рік кардинальних змін в умовах життя дітей не відбулося. Але водночас вказують на зміни у психологічному стані. За їхніми спостереженнями діти істотно подорослішали, особливо ті, хто не покидав свої міста під час активних бойових дій. У дітей частіше проявляються порушення сну й поведінки, частіше фіксуються напади епілепсії.

«Зараз дуже важлива підтримка сімей. Діти звикли жити в умовах війни, і це не нормально. Цей «запас міцності» в людей дуже критичний. Дітям необхідно створювати умови, безпечний простір. Батьки повинні розуміти їхній психологічний стан і потреби. Також важливо думати і про розвиток. Школа, дозвілля — це те, що допомагає дитині повернутися до нормального життя», — вважає Габріель Акімова.

Також за результатами дослідження, стало відомо про постраждалих унаслідок бойових дій на Донбасі дітей. Про ці випадки особисто знають 14% опитаних. 55% із цих дітей потребують лікування, 23% — фізичної реабілітації. Половині потрібна психологічна допомога.

«Фахівці КМІС допомогли нам знайти контакти 17 сімей, у яких діти постраждали внаслідок бойових дій. Гуманітарний штаб готовий взяти під опіку цих дітей і надати всю необхідну адресну медичну і психологічну допомогу, якщо їх ще немає в нашій базі», — розповіла Римма Філь, координатор Штабу Ріната Ахметова.

15 грудня на круглому столі «Гуманітарна мапа Донбасу: підсумки року та очікування мирних жителів» КМІС представив результати дослідження, яке було проведено на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ» 24 листопада — 5 грудня 2015 року. Методом телефонного інтерв’ю (CATI) було опитано 2113 респондентів віком понад 18 років. В опитуванні взяли участь жителі 30 найбільш нужденних міст Донецької та Луганської областей