Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Понад 500 жінок із числа переселенців уже пройшли обстеження на Мобільній жіночій консультації в Маріуполі

19.11.2014

Мобільна жіноча консультація фонду (МЖК) фонду Ріната Ахметова обстежила понад 500 жінок із числа переселенок у Маріуполі. Діагностичний комплекс почав роботу в Маріуполі 15 жовтня в межах співпраці Гуманітарного штабу Ріната Ахметова й Маріупольського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради. Щодня приблизно 20 пацієнток із числа вимушених переселенців і жінок, які мають інвалідність 1–2 груп, зокрема, і жінки на інвалідних візках, проходять комплексне обстеження органів репродуктивної системи: мамографічне обстеження, огляд у мамолога, гінеколога, ультразвукове дослідження.

За словами Вікторії Миколаюк, керівника програми «Рак виліковний» фонду Ріната Ахметова, безкоштовну, якісну й анонімну комплексну діагностику органів репродуктивної системи можуть пройти жінки з числа вимушених переселенців, а також жінки із сімей у складних життєвих обставинах.

«Мобільна жіноча консультація дала великий соціальний поштовх: тільки за перші тижні роботи автокомплексу в Маріуполі «гаряча лінія» Гуманітарного штабу Ахметова зафіксувала понад 400 звернень від жінок, які бажали прийти на обстеження, — додає Вікторія Миколаюк. — За час роботи МЖК у 15 жінок у Маріуполі виявили підозру на онкологічне захворювання на ранній стадії. Зараз усі вони проходять дообстеження для остаточного встановлення діагнозу, а в разі його підтвердження відразу ж почнуть лікування, яке на цій стадії хвороби є ефективним на 95%».

Мобільна жіноча консультація продовжить працювати в Маріуполі, на території Маріупольського онкодиспансеру, попередньо до 5 грудня.

Довідка

«Мобільна жіноча консультація» — це спеціалізований 18-метровий автопотяг, створений за європейським зразком, для комплексного обстеження органів репродуктивної системи приблизно у 5000 жінок на рік. Усередині цієї клініки на колесах є два спеціалізовані кабінети — гінекологічний — з апаратом УЗД, кольпоскопом, інвентарем для прибирання цитологічного матеріалу, і мамологічний кабінет — де жінкам роблять мамографію молочних залоз.

Починаючи з 2012 року, на базі «Мобільної жіночої консультації» — спільного проекту фонду Ахметова й Національного інституту раку — вже оглянуто 4423 жінок. У десятків жінок було виявлено рак на ранніх стадіях, вони пройшли лікування й зараз здорові.