Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Понад 50 тисяч людей отримали психологічну допомогу Штабу Ахметова

23.12.2015

За 500 днів роботи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова психологічну допомогу надано 49 тисячам дітей і 6 тисячам дорослих. Такими є основні підсумки діяльності Психологічної служби Штабу, яка упродовж півтора років допомагала жителям Донецької та Луганської областей впоратися з наслідками війни.

«500 днів роботи одного з основних напрямів Гуманітарного штабу «Психологічна допомога» — це 250 кваліфікованих фахівців, які пройшли навчання на курсі «Травма війни». Це 11 областей України й понад 70 дитячих садків, шкіл, інтернатів Донбасу, які були охоплені увагою психологів Штабу. Вони приїжджали в обстрілювані міста та села, працювали з пораненими дітками, із сім’ями, які втратили рідних і близьких, з дітьми-переселенцями, допомагаючи їм знову усвідомити себе», — розповіла Римма Філь, Координатор Штабу.

Експерти стверджують, що на сьогодні «травма війни» — масове явище в жителів Донбасу, особливо в дітей. У них спостерігаються порушення сну й поведінки, страхи і тривожність, у складніших випадках — психосоматичні захворювання. Тому так важливо вчасно допомогти їм впоратися з наслідками військових дій.

Серед дітей, які отримали психологічну допомогу Штабу:

  • 70% віком від 4 до 8 років;
  • 21% віком від 9 до 12 років;
  • 9% — від 13 до 16 років.

«Я знаю, що психологічна допомога, яку надають фахівці Штабу Ахметова, дуже ефективна, причому у тривалій перспективі. Травма війни в дітей може проявити себе через роки, проблеми будуть тільки наростати. Важливо вчасно коригувати зміни в їхній поведінці, працювати разом із їхніми батьками, навчати шкільних вчителів методик психосоціальної допомоги. Такий комплексний підхід є найбільш ефективним», — вважає Аннет Літ, представник ЮНІСЕФ щодо захисту прав дитини.

Потрібно зазначити, що програми, які мають видимий позитивний результат на психіку дітей, запропоновані міжнародними та українськими організаціями, наразі не прийнято на рівні Міністерства освіти й науки України, а це необхідно для того, щоб мати законне право масово надавати допомогу у школах.

«Штаб Ріната Ахметова відпрацював півтора року з «травмою війни». Сьогодні в нас є інструменти, є навчені кадри, є розроблені методики, які ми запропонували державі. Ми розуміємо, щоб ефект був максимальним, діяльність психологів має бути скоординована з державою. Проблему «травми війни» потрібно розв’язувати в довгостроковій перспективі. Адже травмовані діти виростають і стають травмованими дорослими», — говорить Дар’я Касьянова, керівник програм і проектів Гуманітарного штабу.