Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Понад 40 тисяч історій про життя під час війни зібрав Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

05.10.2022

Архів Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова вже налічує понад 40 тисяч історій — це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Музей збирає свідчення тих, хто вижив, щоби весь світ пам’ятав і ніколи не пробачив воєнні злочини Росії проти України.

«Я б хотів, щоб усі ці історії не стерлися з пам’яті, щоб наші спогади залишилися назавжди. Щоб кожна людська історія з Музею «Голоси Мирних» стала закликом до припинення цієї жахливої війни та недопущення подібних трагедій у майбутньому», — наголошує Засновник Фонду Рінат Ахметов.

Музей «Голоси Мирних» з 2014 року збирає, зберігає та ділиться історіями мирних жителів України, чиє життя змінила війна: це люди, які стали її свідками або жертвами та довірили Музею свої розповіді про пережите. 

Першочергова Мета Музею — стати достовірним джерелом інформації про життя під час війни, зберегти пам’ять про події минулого й сьогодення заради кращого майбутнього України, а також заради доказів у майбутніх судах проти країни-агресора.

«Я не можу мовчати, — каже Тетяна з Бучі, одна з тих, хто довірив свою історію Музею. — Я хочу, щоб світ знав, що сталося. Одного дня ми дізнаємося про кожного, хто вчиняв ці злочини. Кожен отримає справедливе покарання».

Є у проєкта і ще одне покликання: сприяти психологічному благополуччю та ментальному здоров’ю мешканців України, які пережили війну на рідній землі. Адже люди мають можливість розділити свій біль з небайдужими, коли розповідають свої історії та дізнаються про те, що пережили інші. 

Кожну історію дбайливо та з повагою записують і зберігають співробітники та волонтери Музею. Кожна історія важлива! Розкажіть свою:

➡️ напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
➡️ скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
➡️ відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
➡️ зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001