Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Допомога та порятунок: Гуманітарному штабу Ріната Ахметова п’ять років

30.07.2019

6 серпня виповнюється п’ять років із початку роботи найбільшої благодійної місії в Україні та наймасштабнішої програми Фонду Ріната Ахметова – Гуманітарного штабу. Усі ці роки завдяки програмі допомогу отримують найбільш нужденні жителі Донбасу. Допомога й далі надходить у найгарячіші точки регіону. Про це на прес-конференції в Києві розповіла Тетяна Кухоцька, директорка з розвитку проектів Фонду.

– Коли на Донбас прийшла біда, Рінат Ахметов поставив завдання – допомагати мирним жителям усім, чим тільки можна. Фонд за перші пару місяців конфлікту евакуював і розселив на безпечній території понад 10 тисяч осіб. Одночасно з цим людей забезпечували ліками, продуктами, одягом, – зазначила Тетяна Кухоцька.

Вона докладно розповіла про хронологію роботи Фонду в перші дні збройного конфлікту і про те, як було створено Гуманітарний штаб:

– Тривала евакуація людей і водночас на Донбас пішли перші колони з гуманітарною допомогою від Ріната Ахметова. Тисячі тонн продовольства та медикаментів на сотнях машин безперервно доставляли в зону конфлікту. Постійно зростала географія доставки допомоги. Одночасно з цим Фонд вивчав і аналізував ситуацію та потреби мирних жителів. Отримавши ці дані, Рінат Ахметов доручив створити Гуманітарний штаб. Усі ресурси, людські та матеріальні, були кинуті на допомогу Донбасу.

Сьогодні допомогу Ріната Ахметова доставляють у 94 населені пункти в прифронтовій зоні й уздовж лінії зіткнення. Мешканцям 87 сіл і селищ набори виживання привозять бригади мобільної видачі Фонду. Ще в семи містах і селищах регіону допомогу Ріната Ахметова розподіляють у стаціонарних пунктах видачі.

За п’ять років роботи Гуманітарного штабу врятовано життя понад мільйона людей з обох боків лінії зіткнення. Людям, які живуть у зоні конфлікту, доставлено понад 12,3 мільйона наборів виживання, тобто 134 тисячі тонн продуктів.

– Це 6700 завантажених до краю багатотонних вантажівок. Якщо вишикувати таку кількість фур у лінію, це була б колона завдовжки понад 90 кілометрів, – уточнила Кухоцька.

Крім того, Фонд провів велике якісне дослідження спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, завдяки якому було розроблено науковий підхід у справі надання допомоги.

– У всіх населених пунктах Донбасу було проведено соціологічні опитування, на основі цих даних Фонд умовно розділив їх на три групи, залежно від складності ситуації в них. Зрозуміло, що насамперед допомогу доставляли туди, де люди не могли без неї вижити. Вони ховалися в підвалах без світла, без води, без їжі, і наші волонтери, попри обстріл, пробивалися до цих людей і доставляли їм найнеобхідніше, – сказала директорка з розвитку проектів Фонду.

Неоціненний внесок у створення гуманітарної карти потреб Донбасу зробили також фахівці гарячої лінії Фонду, які в перші дні бойових дій приймали понад тисячу дзвінків на день. За словами Кухоцької, за перші два місяці збройного конфлікту було прийнято й опрацьовано понад 30 тисяч звернень. При цьому 70% людей, які зателефонували, говорили, що страждають від голоду, і просили привезти їм їжу. Усіх їх почули, і вони отримали допомогу.

Вивчати ситуацію на Донбасі Фонд продовжує і сьогодні. Дослідження показують, що у мирних мешканців Донбасу, які живуть у «сірій зоні», залишається гостра потреба в продуктах харчування.

Зі свого боку представник Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців Пабло Матеу розповів, як вперше став очевидцем роботи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова: «Я тільки отримав призначення в Україні, поїхав на Донбас, і в кожному населеному пункті, через який ми проїжджали, ми зустрічали великі скупчення людей. Я зупинявся, питав у присутніх, чого вони чекають. І всі мені говорили, що вони стоять у черзі за допомогою, яку привіз Рінат Ахметов».

Пабло Матеу також пояснив, чому допомога Ріната Ахметова залишається вкрай актуальною:

– На жаль, багато міжнародних організацій пішли зі сходу України. Тим ціннішою є для жителів підтримка Ріната Ахметова й тим більшою є роль його Фонду в розв’язанні проблем, з якими стикаються люди уздовж лінії розмежування.

За словами представника Верховного Комісара ООН, сьогодні на сході України потреба в допомозі залишається надзвичайно високою. Людям, як і раніше, потрібна їжа, і тому «дуже важливо, що Фонд Ріната Ахметова продовжує свою роботу».

– Сьогодні Фонд доставляє допомогу вздовж усієї 427-кілометрової лінії розмежування, – підтвердила слова Матеу Тетяна Кухоцька.

З нагоди п’ятиріччя Гуманітарного штабу в Маріуполі відбудеться унікальна подія – публічна презентація роботи розподільчого центру – «серця» Гуманітарного штабу. На захід запросять представників міжнародних організацій та громадськості, які дізнаються, як розраховується логістика доставки гуманітарних вантажів, як перевіряють якість продукції, як працюють волонтери, чим унікальна робота центру та багато іншого. Крім того, у центрі відкриється виставка робіт дітей, які беруть участь у проекті Фонду «Мирне літо – дітям Донбасу».