Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Подолання блокади Донбасу — спільне завдання благодійних організацій, гуманітарних місій і держави

31.03.2015

У березні Штаб Ріната Ахметова представив оновлену «Гуманітарну мапу Донбасу: потреби місцевих жителів і переселенців». Під час круглого столу Наталя Ємченко, член наглядової ради Гумштабу, директор зі зв’язків із громадськістю та комунікацій СКМ, поділилася своїми думками про можливе подолання блокади Донбасу та напрями діяльності Штабу на другий квартал 2015 року.

На думку Наталі Ємченко, є два напрями діяльності, у яких має розвиватися ситуація. Перше — законодавче поле, у якому можна й потрібно працювати — це спільні зусилля українських благодійних організацій, міжнародних та волонтерських.

«Йдеться про те, що ми зіткнулися з великою кількістю законодавчих нововведень, частина з яких не обговорювалася гуманітарною спільнотою й тому не працюють. Але є й інша частина, яку ще є шанс обговорити й організувати процеси так, як треба. Ця робота з вироблення та доопрацювання правил — величезна праця, тому що чим більше правил, особливо які не діють, тим менше працює система надання гуманітарної допомоги», — вважає Наталя Ємченко.

Днями зі спеціальною заявою виступила ООН, у якій підкреслено, що люди й так страждають через війну. Тому необхідні прості і зрозумілі правила гри, які б дозволили отримувати людям необхідну допомогу. Власне, це основна теза, яку фахівці Гуманітарного штабу намагаються постійно донести законодавцям.

Другий напрям, за словами Наталі Ємченко, власне робота Штабу, що саме він може зробити для людей, які опинилися в нестерпному становищі. «Головним для нас залишатиметься забезпечення продуктами, так званими «наборами виживання», якомога більшої кількості наших співвітчизників. Нещодавно, до речі, і міжнародні організації також заявили про те, що збираються привезти в Україну гуманітарної допомоги на 316 мільйонів доларів. Вдасться чи ні — велике питання, тому що міжнародні організації — це, по суті, розпорядники грошей, потрібні міжнародні донори, які ці ресурси можуть доставити. Але, безумовно, присутність міжнародних організацій на територіях, не підконтрольних Україні, це величезна підмога, особливо в умовах, коли є обмежений доступ до їжі й медикаментів у зоні АТО. Тут важко впоратися самотужки, потрібні спільні зусилля», — поділилася Наталя Ємченко.

Ще один важливий напрям роботи Штабу Ріната Ахметова — психологічна допомога мирному населенню. Величезна кількість проблем є відкладеним, тому основний фокус уваги — діти. Фахівці Гуманітарного штабу вже почали роботу — відкрили службу психологічної допомоги в Києві, Донецьку та спеціалізований центр у Маріуполі. Сюди приходять діти зі своїми батьками для індивідуальних та ігрових занять в ігровій формі, щоб впоратися із травмою, завданою війною.

Крім того, Гуманітарний штаб займеться донесенням достовірної інформації про те, що ж насправді відбувається з людьми в зоні АТО. «Вся Україна має зрозуміти, що йдеться не про сіру аморфну масу, а про конкретних живих людей. Щойно це розуміння з’явиться, ситуація і з законодавчим полем, і з доставлянням гуманітарної допомоги буде змінюватися автоматично. Плюс до цього необхідно дати мирним жителям зони АТО й переселенцям практичну корисну інформацію, яка допомогла б їм нормально пережити цей важкий період і не залежати настільки сильно від гуманітарної допомоги, як зараз. Адже дослідження говорять про те, що далеко не всі віддають перевагу залежності. Величезна кількість людей хотіла б відповідати за своє життя самостійно, але для цього їм потрібна своєчасна й достовірна інформація про те, що відбувається з обох боків лінії зіткнення», — упевнена Наталя Ємченко.