Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Подарувати дітям майбутнє»: дивовижна історія учасників Акції «Рінат Ахметов – Дітям!»

06.12.2019

 

Фонд Ріната Ахметова дав старт новому сезону Акції «Рінат Ахметов – Дітям!». Цій благородній традиції добра й особистої участі 19 років. Усі минулі роки учасники Акції отримують від найвідомішого благодійника України подарунки, привітання та… віру в диво.

2019 року Акція почалася з Запоріжжя. Шостий рік тут живе сім’я Зарецьких: мама Валерія, тато Олексій і 10 дітлахів. Це дитячий будинок сімейного типу, історія якого почалася з порталу «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!».

– У мене була дочка від першого шлюбу, але я дуже хотіла ще дітей. Потім у нас з Олексієм з’явився син. Потім донька. Але я відчувала, що мені однаково чогось бракує. Я сиділа на порталі годинами та плакала над історіями дітей. Хотілося забрати когось з інтернату. Несміливо торкнулася цієї теми, але Олексій мене дуже підтримав. Стали батьками спочатку для однієї дитини, потім ще для кількох. У підсумку самі не помітили, як перетворилися на дитячий будинок сімейного типу, – розповідає Валерія Зарецька.

Троє старших дітей, яких виховали Олексій і Валерія, стали дорослими, пішли у самостійне життя. Зокрема і всиновлені – успішні та щасливі люди. Живуть у Запоріжжі, Львові та Німеччині. Але хоч де вони – тримають міцний зв’язок із батьками.

– Прийомні діти часто говорять, що якби не потрапили до сім’ї, то в них могло не бути майбутнього. Я про це не думаю. Я радий, що наші діти, дуже складні, з важким минулим, змінюються й зовні, і внутрішньо. Розквітають, перебуваючи з нами, у сім’ї, – каже Олексій Зарецький.

До 2014 року Зарецькі жили на Донбасі. У листопаді 2012-го тодішній тренер ФК «Шахтар» Мірча Луческу подарував родині будинок неподалік від донецького аеропорту. Облаштувати його допоміг Фонд Ріната Ахметова. Але жили там недовго. 26 травня 2014 року район і будинок Зарецьких потрапив під перше ж бомбардування. Тиждень уся сім’я ховалася від обстрілів у підвалі. А коли стало зрозуміло, що швидко все не закінчиться, вирішили їхати.

– Я їхала з дітьми в потязі та боялася, що більше не побачу Олексія, який залишився, щоб зібрати та відправити наші речі. Потім дізналася, що снаряди падали прямо поруч із його машиною, він дивом вихопився. Будинок наш згорів, – ледве стримує сльози Валерія.

У Запоріжжі Зарецьких разом з іншими дитячими будинками сімейного типу Фонд Ріната Ахметова розмістив у літньому таборі на Хортиці та цілий рік забезпечував усім необхідним. Потім адміністрація Запоріжжя виділила Зарецьким будівлю колишнього дитячого садка. Фонд допоміг облаштувати сім’ї новий будинок.

Представників Фонду Ріната Ахметова, які прибули до Запоріжжя в рамках Акції «Рінат Ахметов – Дітям!», сім’я Зарецьких зустрічає як старих друзів: усмішки, сміх, обійми. І, звичайно, довга розмова за чашкою чаю. Із сумними нотками згадують про пережите та з веселими – будують плани на майбутнє.

– Фонд завжди нам допомагав. І після переїзду теж прийшов на допомогу. Хлопці з ФК «Шахтар» і містер Луческу теж не стали осторонь. Дякую за таку турботу. Дуже приємно було сьогодні знову побачити представників Фонду. Почути їхні привітання та подякувати за те, що про нас не забувають, і ми завжди відчуваємо увагу до себе, – сказала Валерія Зарецька.

Діти, звичайно, залишилися задоволені зустріччю. Пораділи солодким гостинцям і наборам для гри в бадмінтон. Але особливий запал викликав у дітей справжній баскетбольний щит – корисний подарунок Фонду для сім’ї, де 10 хлопців.

– Дитячий будинок сімейного типу – це сім’я, а не інтернат. Тут немає вихователів, тут матусі та татусі. Немає сусідів по кімнаті – є брати та сестри. Діти тут відчувають себе щасливими. Перші 41 будинок сімейного типу було створено в Україні за підтримки Фонду Ріната Ахметова. ДБСТ Зарецьких – старі друзі Фонду. Було приємно побачити їх знову і привітати від імені Ріната Ахметова з прийдешніми святами, – сказала директорка проєктів і програм Фонду Ірина Блажан.

Акція «Рінат Ахметов – Дітям!» триває. Лише за останні п’ять років у її рамках подарунки отримали понад 700 000 тисяч дітей. А цьогоріч їх отримають 90 тисяч дітей.

– У 2019 році Акція «Рінат Ахметов – Дітям!» їде до десятків тисяч хлопчиків і дівчаток. Їде не просто вітати, їде надихати, мріяти разом із дітьми. Тому що головний посил акції цьогоріч – «У кожній дитині є суперсила». Це наймасштабніша новорічна акція в країні, багаторічна та неперервна традиція добра й особистої участі Ріната Ахметова в долях сотень тисяч дітей, – додала Ірина Блажан.