Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Після самої темної ночі настає ранок»: психологиня Євгенія Зудова довірила свою історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

03.06.2023

Гештальт-, травма- та кризова терапевтка, психологиня Фонду Ріната Ахметова Євгенія Зудова зустріла початок повномасштабної війни у Запоріжжі. У перші хвилини усвідомлення того, що відбувається, занурило у певний ступор. Але, опанувавши себе, вже з самого ранку 24 лютого 2022 року Євгенія почала допомагати людям. Своєю історією та оптимістичним поглядом у майбутнє вона поділилася з Музеєм «Голоси Мирних» Фонду.

«Я прокинулася від повідомлень близьких друзів з Києва. Чітко пам’ятаю, як вийшла до коридору і потрапила в реакцію „завмерти“. Я не знала, що робити далі», — згадує Євгенія ті перші страшні моменти.

Тоді їй дуже допоміг коханий — поговорив, заспокоїв, повернув до звичного стану. Євгенія розуміла, що її власна допомога потрібна людям: у місті вже починалася паніка, були великі черги біля банкоматів, магазинів, автозаправок. Психологиня створила чати підтримки — як для своїх колег, так і для населення. Самій їй теж було нелегко, адже донька Євгенії була в гостях у бабусі у Василівці.

«У мене було бажання допомогти їй, але я не могла, тому що вона була далеко. Там не було зв’язку, світла, газу, води. І цю енергію, яка у мене була, я мобілізувала на допомогу іншим людям. Я багато працювала: по декілька діб. Енергії було багато, я хотіла допомогти», — ділиться психологиня.

У перші ж дні їй вдалося стабілізувати психологічний стан усіх мешканців її будинку, які збиралися у бомбосховищі — від малих дітей до людей похилого віку. Євгенія допомагала при панічних атаках, нервових розладах травлення, використовувала всі свої знання... і термос чорного чаю, який завжди був під рукою.

«Я часто кажу клієнтам: „Після самої темної ночі настає ранок“. Будь-яка війна має початок і має кінець. Я вірю в те, що ця війна рано чи пізно закінчиться нашою Перемогою», — упевнена Євгенія.

Дивіться та слухайте її історію за посиланням bit.ly/42mA8Bs

Кожна історія про війну важлива. Щоби зберегти пам’ять заради кращого майбутнього, розкажіть свою історію на порталі Музею «Голоси Мирних» https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії (800) 509 001.