Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Під час облоги міста наш персонал 24/7 захищав експонати»: директор обласного історичного музею Чернігова довірив історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

29.11.2022

Сергій Лаєвський — директор обласного історичного музею Чернігова. Від початку повномасштабної війни співробітники музею розпочали велику роботу з порятунку експонатів. Понад місяць вони 24/7 жили у музеї, пакували та переміщували найцінніші речі залежно від того, куди летять снаряди. Інтерв’ю про те, як рятували історію під обстрілами, увійшло до архіву Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. 

«Війна для нас почалася 24 лютого з бомбардувань, в тому числі, Чернігівської області. Ми внутрішньо готувалися до чогось такого, опрацьовували питання, пов’язані з евакуацією музейних предметів», — розповідає Сергій. 

Протягом усієї облоги Чернігова, яка тривала з кінця лютого до початку квітня, шестеро співробітників музею разом із директором цілодобово залишалися у будівлі, займалися демонтажем музейних предметів у експозиції. Відслідковували, звідки летять снаряди, куди падають бомби — і вибирали такі місця, де експонати були б захищеними.

«Будівля музею ціла, має дрібні ушкодження від уламків міни, яка вибухнула поруч із нашими колегами — Художнім музеєм. У нас вибиті шибки, але жоден музейний предмет не постраждав», — ділиться директор.

Алгоритм порятунку музейних цінностей персоналом напрацьовували ще з 2014 року. Сергій розумів, що люди можуть і не вийти на роботу в разі війни: у кожного є близькі, якими треба опікуватися, деякі співробітники у поважному віці. Але 24 лютого 90% прийшли. Директор каже: внутрішньо він не мав сумнівів, що так і станеться.

Сергій Лаєвський розповів про унікальні пам’ятки історії та архітектури, які під тисячу років стоять у Чернігові та збереглися навіть після російських обстрілів. На жаль, є й такі, що сильно постраждали. До речі, у місті є кінотеатр, всередину якого влучила німецька бомба під час Другої світової — і саме туди ж прилетіла російська, у березні. 

«Той кінотеатр був відбудований наприкінці 1940-х. І саме там відбувся суд над військовими злочинцями, які чинили звірства на території Чернігівської області. Дуже б хотілося, щоб суд над російськими військовими злочинцями відбувся саме в тому приміщенні», — зазначає Сергій. Дивіться та слухайте його історію за посиланням bit.ly/3XDHiQT

Свою історію Сергій Лаєвський довірив Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 50 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001