Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Перевірок переселенців вдома не буде

17.11.2016

Міністерство соціальної політики планує змінити порядок перевірки переселенців. Йдеться про скасування перевірок вдома для підтвердження місця проживання людей, які працюють або навчаються на денному відділенні у виші. Про це під час урядової гарячої лінії повідомив заступник міністра соціальної політики, керівник апарату Віктор Іванкевич.

Як повідомляє hromadskeradio.org, таке рішення прийнято в результаті розгляду скарги переселенки, яка живе і працює в Києві. У студії координатор із розвитку громадської організації Донбас-SOS Ольга Гвоздьова, і переселенка, що подала скаргу, Ольга Антоненко.

Олександр Близнюк: Як сталося так, що Міністерство відразу ж відреагувало на вашу скаргу?

Ольга Антоненко: Щойно почала працювати гаряча лінія, я набрала номер телефону, і мені відразу відповів заступник міністра Віктор Іванкевич. Я розповіла, що 21 червня написала заяву в Управління праці та соцзахисту населення для продовження на наступні півроку адресної допомоги, але дочекалася перевірку тільки 23 серпня. Одночасно з написаним заявою я надала довідку з місця роботи в школі. На той момент, коли я писала заяву, я була у відпустці, але відпустка закінчилася, ніхто не прийшов, і я не могла собі уявити, як вони мене знайдуть, якщо я працюю.

І взагалі мені було незрозуміло, чому ми повинні доводити, що ми ще тут і нікуди не поїхали.

Тетяна Курманова: Комісія повинна прийти у встановлені законом 15 днів. Що робити, якщо вони приходять пізніше? Це вже незаконно?

Ольга Гвоздьова: Насправді, вони завжди приходять пізніше, бо в соціальній службі не вистачає інспекторів, щоб прийти до такої кількості зареєстрованих осіб. Коли цю процедуру приймали, не було громадського обговорення, і ми виступили категорично проти більшості норм цієї постанови.

Минулого тижня ми дізналися, що заплановано нову постанову, згідно з якою переселенці повинні приходити кожні три місяці в Ощадбанк для фізичної ідентифікації.

А потім ми дізналися, що так само не обговорювали цю процедуру з Управліннями соціального захисту на місцях. Наприклад, пан міністр у липні приїхав у Донецьку область, і вже там отримав із місцевого Управління соцзахисту зауваження й поправки до цієї постанови. Й одна з поправок стосувалася якраз працевлаштованих людей і тих, хто вчиться на підконтрольній території й може довести, що вони тут проживають, тому їх не потрібно перевіряти.

Олександр Близнюк: Чи не вносять такі, безумовно, позитивні зміни, плутанину в і без того складну реєстрацію переселенців?

Ольга Гвоздьова: Ті зміни, яке пан Іванкевич пообіцяв, ще не внесені. Так, це публічна обіцянка, і ми сподіваємося на подальші дії з боку Міністерства соцполітики. Щодо безладу, я б сказала, що навпаки, ми повинні якомога більше спростити механізм перевірки та перебування тут громадян, які перемістилися.

Олександр Близнюк: Як можна спростити цю систему?

Ольга Гвоздьова: Наші пропозиції прості. У нас є адресна допомога внутрішньо переміщеній особі на оренду житла й комунальних послуг, тому механізм перевірки потрібен тільки щодо цієї адресної допомоги. Решта допомоги не потребує перевірки. Також не потрібно перевіряти умови вдома, якщо людина може підтвердити, що вона живе тут. Також ми проти того, що СБУ й Нацполіція може прийти з перевіркою, якщо є інформація, що людина не проживає. Адже як це пов’язано із соціальними виплатами, незрозуміло.

У нас є багато звернень від громадян про те, як ця постанова не працює на практиці.

Ольга Антоненко: Переважно люди скаржаться на те, що їм відкритим текстом говорять, що потрібно сидіти вдома й чекати перевірки. Але в людей бувають різні життєві ситуації: люди працюють, перебувають у лікарні, поза домом, бо доглядають за хворими родичами, які проживаю за іншою адресою тощо.

Тетяна Курманова: Як зробити так, щоб ця постанова не була такою дискримінаційною?

Ольга Гвоздьова: Ця постанова лише ускладнює життя внутрішньо переміщеним особам і інспекторам, які є на місцях. За умови, що мета, яку було поставлено – відсікти тих, хто тут проживає, не діє, тому що інспектори однаково не можуть обійти всіх.

Ми пропонуємо розділити. Якщо в людини є довідка внутрішньо переміщеної особи, то вона отримає адресну допомогу. Всі інші соціальні виплати, у тому числі, і пенсія, не повинні залежати від цієї довідки.

Тетяна Курманова: Якщо людина не претендує на виплати, їй однаково потрібно отримувати довідку?

Ольга Гвоздьова: На жаль, так. Ми намагаємося донести Міністерству, що потрібно розділити ці речі.

Але поки зараз не тільки не йде в бік поліпшення ситуації, а навпаки, – спостерігається погіршення. Минулого тижня ми дізналися, що планується нова постанова, згідно з якою переселенці повинні приходити кожні три місяці в Ощадбанк для фізичної ідентифікації.

З одного боку – це знову черги в Ощадбанку, і будуть страждати люди, які не є переселенцями, з іншого боку – що робити людям з інвалідністю, літнім людям, у яких Ощадбанк в сусідньому селі? Працівники Ощадбанку будуть ходити до цих людей?

Олександр Близнюк: Коли закінчиться перевірка переселенців?

Ольга Гвоздьова: Мінсоцполітики обіцяє, що база переселенців запуститься 8 грудня, але лунало вже кілька дат, вони переносилися. Зараз, наскільки нам відомо, дали доступ до регіональних управлінь соціального захисту, а й там є проблеми. Щойно запуститься база, управлінням соціального захисту буде простіше відслідковувати ситуацію з внутрішньо переміщеними особами.

Олександр Близнюк: Що буде з тими переселенцями, яким відмовили в соціальному захисті через те, що не виявили їх за місцем проживання?

Ольга Гвоздьова: Всі ці люди мають право знову звернутися в службу соціального захисту із заявою, знову чекати перевірку, і якщо вони цю перевірку пройдуть, то виплати їм відновлять.

Тетяна Курманова: Ольго, як простежити за тим, щоб обіцянку заступника міністра було виконано? І як вплинути на ситуацію, якщо її виконано не буде?

Ольга Антоненко: Я сподіваюся, що обіцянка буде виконана, тому що таких, як я, досить багато – працівників, студентів, школярів тощо. Безумовно, необхідно звертатися громадським організаціям і простим громадянам, а не зупинятися, і домагатися своїх прав.

Ольга Гвоздьова: Якщо людину позбавили виплат незаконно, то ми радимо звертатися до суду. Ми очікуємо активності від людей.

ДЖЕРЕЛО