Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Перевірка адреси проживання переселенця — що робити? Коментар юриста Гумштабу

06.03.2015

Постанова Кабміну № 79 від 4 березня запроваджує порядок реєстрації органами Державної міграційної служби (ДМС) фактичного місця проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Згідно з новими правилами, упродовж 10 днів із моменту видавання довідки внутрішньо переміщена особа має повідомити в органи ДМС про своє фактичне місце проживання, потім упродовж 3 днів органами ДМС проводиться перевірка отриманих даних і, у разі їх підтвердження, на довідці ставлять відмітку про реєстрацію місця проживання. Без такої відмітки довідка буде недійсна, тобто за нею не можна буде отримувати соціальні виплати тощо.

Що ж до тих осіб, які вже отримали довідки до моменту набуття чинності цієї постанови, щодо них упродовж 2 місяців також буде проведена перевірка фактичного місця проживання. Таку перевірку доручено провести органам ДМС із залученням міліції, інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування на підставі даних, отриманих від органів соціального захисту населення. У разі підтвердження даних, на довідці має бути проставлена відмітка про реєстрацію місця проживання. У разі відсутності людини на місці представник ДМС має залишити повідомлення про необхідність у 10-денний строк звернутися до територіального підрозділу ДМС.

Отже, упродовж 2 місяців територіальні підрозділи ДМС або представники інших органів виконавчої влади, це може бути міліція, працівники соцзабезу, або районних і міських виконкомів мають прийти до переселенця за адресою реєстрації, вказаною в довідці переселенця.

Переконавшись, що він проживає за вказаною адресою, територіальні підрозділи ДМС мають поставити відмітку в довідці переселенця. Проте з огляду на те, що відповідно до Постанови № 79 таку позначку може ставити тільки ДМС, відмітку в довідку, найшвидше, запросять ставити до відділення ДМС (колись ця служба називалася Паспортний стіл).

Якщо вас не застануть вдома, то вам мають залишити повідомлення, із зазначенням, до якого підрозділу ДМС вам необхідно звернутися для підтвердження проживання.

За результатами перевірки дані мають бути внесені до Єдиної бази переміщених осіб. Також на підставі цієї перевірки можуть прийматися рішення про зняття з обліку переміщених осіб.

Фактично, найбільш неприємним наслідком цієї перевірки може бути зняття з обліку, що спричинює припинення соціальних виплат. Тому ті, для кого це питання є життєво необхідним, мають за місяць-півтора перестрахуватися і звернутися до відділення ДМС за місцем проживання й уточнити, чому до них не прийшла перевірка та переконатися, що їх не включили до списку на зняття з обліку. І як підтвердження перевірки отримати відмітку в довідку переселенця.

Якщо у вас у довідці стоїть як адреса осідку адреса «соцзабезу» або інша адреса, яка не відповідає вашому реальному фактичному місцю проживання й за якою неможливо провести зазначену перевірку, вам буде необхідно замінити таку довідку в місцевому соцзабезі за місцем проживання, вказавши фактичне місце проживання, а потім у 10-денний строк звернутися до місцевих органів ДМС за проставленням відмітки про реєстрацію такого місця проживання.