Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцям: Як відновити виплати після народження дитини та отримати заборгованість

06.03.2018

Громадська організація «Донбас-SOS» дала роз'яснення юристів, що потрібно зробити, щоб відновити виплати допомоги після народження дитини та отримати заборгованість, яка виникла. Про це повідомляють «Донецкие новости».

Як повідомляють громадські діячі, їхню позицію підтримує суд апеляційної інстанції. Так, Рішенням Донецького апеляційного адміністративного суду від 24 жовтня 2017 року в справі №226/1374/17 визначено: «припинення виплати допомоги позивачу відбулось не з підстав передбачених цими нормами. Підставою для припинення виплати фактично стало те, що орган, де позивач отримувала допомогу, є розташованим у м. Донецьку. Отже, колегія суддів підтримує твердження суду першої інстанції, що на позивача не розповсюджується строк подання заяви на поновлення виплати допомоги, передбачений п. 12 Порядку».

Також Постановою Донецького апеляційного адміністративного суду від 13 червня 2017 року в справі №226/2082/16-а: «З системного аналізу наведених норм Закону встановлено, що чинним законодавством не передбачені обмеження в часі щодо поновлення виплати допомоги при народженні дитини, припиненої не з вини одержувача».

Щоб відновити виплати допомоги після народження дитини та отримати заборгованість, яка виникла, необхідно:

1. Звернутися із заявою про відновлення виплат допомоги та виплати заборгованості, яка виникла.

Звернення в УПСЗН за новим місцем проживання (згідно з довідкою переселенця) обов'язково робиться у письмовій формі. Зразок заяви можна завантажити.

2. Отримати мотивовану відмову від УПСЗН.

«Пам'ятайте – з державою не сперечаються усно! У разі, якщо Управління не надає рішення – звертайтеся з письмовою заявою до УПСЗН за місцем реєстрації внутрішньо переміщеної особи для отримання відмови в поновленні та здійсненні виплати заборгованості в письмовій формі», – акцентують юристи.

Важливо. Саме письмова відмова є підставою для оскарження. Для оскарження встановлений 3-місячний термін з того дня, коли вам стало відомо про порушення вашого права. Зразок заяви можна завантажити.

3. Оскаржити відмову в судовому порядку.

Позов подається до Окружного адміністративного суду (адреси та реквізити судів можна знайти на сайті судової влади).

До позову (подається в 2 примірниках) потрібно обов'язково прикріпити всі додатки. Зразок позову тут.

ДЖЕРЕЛО