Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцям: Права ВПО під час перевірки фактичного місця проживання

09.04.2018

Численні переселенці стикаються з порушенням своїх прав під час перевірки їхнього фактичного місця проживання. Так, часто не дотримуються терміни перевірки та категорії осіб, яких можуть перевіряти працівники управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН). Про порядок проведення перевірки фактичного проживання внутрішньо переміщених осіб (ВПО) розповіли в Благодійному фонді «Право на захист».

Так, перевірка місця проживання ВПО – це візит працівника УПСЗН або робочої групи в житлове приміщення, де проживає ВПО, для перевірки правдивості зазначеної в заяві на отримання соціальних або пенсійних виплат інформації про її фактичне місце проживання/перебування.

Перевірка місця проживання ВПО: передбачена Постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 2017 року №365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам». У постанові зазначено, що для того, щоб ВПО могла отримувати свої соціальні та/або пенсійні виплати, треба перевіряти факт того, що ця людина дійсно фактично проживає за адресою, вказаною в її довідці ВПО; передбачена тільки для тих ВПО, які отримують пенсію (щомісячне довічне грошове утримання), довічну державну стипендію, всі види соціальної допомоги та компенсації, матеріальне забезпечення, соціальні послуги, субсидії та пільги на кошти з державного бюджету та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, щомісячну адресну грошову допомогу.

Важливо. Якщо ВПО не претендує на отримання пенсійних, соціальних виплат, послуг, пільг або субсидій за рахунок коштів державного бюджету, перевіряти її не мають права.

Різновиди перевірок

  • перша перевірка має проводитися впродовж 15 днів з дня отримання УПСЗН заяви про призначення виплат особі, яка щойно встала на облік ВПО, або яка відновила довідку ВПО;
  • регулярна перевірка проводиться що 6 місяців після проведення першої перевірки за умови, що особа претендує на отримання відповідних виплат;
  • додаткова (в період між регулярними) за умови наявності: інформації про зміну ВПО фактичного проживання без повідомлення в 10-денний термін про це УПСЗН за новим фактичним місцем проживання/перебування; інформації про повернення ВПО на тимчасово непідконтрольну українській владі територію або її виїзду за кордон; повідомлення від Ощадбанку про непроходження фізичної ідентифікації ВПО; рекомендацій Мінфіну за результатами проведення верифікації соціальних виплат із зазначенням конкретних причин для припинення відповідних виплат.

Що робити, якщо ви переїхали в інше житлове приміщення і більше не проживаєте за адресою, вказаною в довідці ВПО, але хочете отримувати свої соціальні або пенсійні виплати: Треба впродовж 10 днів після переїзду повідомити про це УПСЗН за новим місцем проживання.

Перевірку проводять:

  • як заведено, працівники УПСЗН, в якому особа отримала довідку ВПО;
  • у виняткових випадках, для проведення додаткових перевірок можуть створюватися робочі групи: до складу робочої групи спільно з працівниками УПСЗН можуть входити представники органів внутрішніх справ, міграційної служби, Служби безпеки, Національної поліції, Держфінінспекції, Держаудитслужби та Пенсійного фонду; склад робочої групи затверджується рішенням районних адміністрацій або виконавчих органів місцевих рад. Робоча група не може складатися виключно з представників правоохоронних органів.

Важливо. Під час візиту робочої групи вимагайте ознайомлення з наказом про склад робочої групи.

Перевірка місця проживання не проводиться, якщо ВПО:

  • перебуває на обслуговуванні в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг);
  • здобуває освіту в дошкільних, шкільних, професійно-технічних і вищих навчальних закладах (студенти денної форми навчання). У такому разі УПСЗН направляє до відповідного органу (закладу) запит про підтвердження перебування/навчання ВПО в такому органі (закладі). У разі непідтвердження письмово факту перебування/навчання ВПО, УПСЗН проводить перевірку такої особи за загальною процедурою.

Важливо. Заклад, в якому ВПО отримує освіту, в разі тривалого (понад 60 днів) невідвідування нею установи, зобов'язаний повідомляти про це в УПСЗН.

Чергова перевірка не проводиться:

  • якщо в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО є інформація про проходження особою фізичної ідентифікації в АТ «Ощадбанк»;
  • ВПО, які працюють в органах державної влади або органах місцевого самоврядування та яким надана довідка з місця роботи про те, що вони перебувають у трудових відносинах з відповідними органами державної влади або органами місцевого самоврядування та умови їхньої роботи вимагають постійного перебування на території, де органи державної влади виконують свої повноваження (за винятком відряджень за кордон);
  • військовослужбовців з-поміж ВПО, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та беруть безпосередню участь у воєнних діях, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо на території проведення воєнних дій, за умови наявності довідки з військової частини про притягнення до проведення військових дій.

Якщо під час перевірки вас не було вдома:

  • перевіряльний працівник зобов'язаний залишити вам повідомлення про потребу з'явитися в УПСЗН упродовж 3 днів;
  • якщо ви не з'явилися в УПСЗН (не отримали повідомлення, не мали можливості тощо), вам мають надіслати додатково рекомендований лист про потребу з'явитися в управління впродовж 3 днів.

Важливо. В УПСЗН у вас не мають права вимагати документи, що підтверджують поважність причин вашої відсутності вдома під час перевірки. В УПСЗН треба з'явитися для фізичної ідентифікації, тобто надати документ, що посвідчує особу. За результатами перевірки складається Акт обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї.

Під час перевірки уповноважена посадова особа:

  • зобов'язана: представитися, надати службове посвідчення та надати інформацію про мету візиту; проінформувати ВПО про обов'язок у 10-денний термін письмово повідомляти про зміну фактичного проживання УПСЗН за новим фактичним місцем проживання, а також про наслідки невиконання цього обов'язку; заповнити Акт обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї, підписати його та надати особам, стосовно яких проведено перевірку, для ознайомлення та підпису;
  • має право: увійти в приміщення, в якому ви проживаєте; уточнювати ваші ПІБ, адресу проживання; уточнювати кількість членів сім'ї, які проживають разом, які родинні зв'язки між ними; дізнаватися, чи вчиться дитина (діти) у виші, на якій формі навчання, чи отримує стипендію; дізнаватися про наявність та характеристики житлових приміщень, земельних ділянок та транспортних засобів, що перебувають у власності, володінні або користуванні сім'ї; дізнаватися відомості про додаткові джерела існування, включно з роботою без трудової угоди (неофіційне працевлаштування); дізнаватися про відомості про купівлю або оплату послуг, вартість яких перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім'ї (кожна сім'я має свій прожитковий мінімум, залежно від кількості членів сім'ї, віку, інших характеристик); вносити зазначену інформацію в акт обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї; надавати акт для підписання кожним повнолітнім членом сім'ї;
  • не має права: дізнаватися подробиці вашого особистого життя: наявність/брак/розміщення ваших особистих речей, предметів; як ви проводите вільний час; коли ви й інші члени сім'ї буваєте вдома; в яких магазинах ви робите покупки, який одяг, предмети або продукти купуєте; вимагати номер телефону та присутність родича або знайомого, у якого ви тимчасово перебуваєте; іншу інформацію, яка не має стосунку до питань, наведених у переліку вище; проводити обшук або огляд ваших особистих речей; лічити кількість одиниць одягу, що є у квартирі, меблів, техніки тощо; загрожувати, залякувати жителів житла або іншим чином намагатися отримати додаткову інформацію, яка не має стосунку до мети обстеження матеріально-побутових умов проживання.

Під час перевірки ВПО:

  • мають право дізнатися у посадової особи, яка їх перевіряє, її ПІБ, ознайомитися з її службовим посвідченням та інформацією, внесеною до Акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї;
  • зобов'язані надавати посадовій особі, яка їх перевіряє, потрібну інформацію, підписати Акт обстеження матеріально-побутових умов проживання сім'ї.

Рекомендації для захисту ваших прав під час проведення перевірки:

  • якщо зафіксовані працівником дані в акті не відповідають дійсності або ви маєте інші зауваження, зробіть про це відповідну позначку поруч зі своїм підписом в акті;
  • після підписання акту попросіть його копію або зробіть фото на підтвердження проходження перевірки.

У разі допущення порушень з боку інспектора телефонуйте на «гарячі лінії»:

  • Уряду – 1545 (з мобільного) або 0 800 507 309;
  • Уповноваженого з прав людини: (044) 253 7589 або 0 800 501 720.

Важливо. Обов'язково повідомте свої ПІБ, адресу, номер телефону та в чому полягає порушення.

Ці рекомендації та пояснення випливають з положень постанови уряду від 8 червня 2016 року №365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат ВПО».

ДЖЕРЕЛО