Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцям-пенсіонерам: Все про фізичну ідентифікацію в Ощадбанку

08.04.2018

Дуже часто під час проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку права пенсіонерів-переселенців порушуються. Так, у відділеннях банку можуть нав'язувати платні послуги або вимагати додаткові документи, не передбачені законодавством України. Благодійний фонд «Право на захист» підготував матеріал, в якому зібрані рекомендації з проходження фізичної ідентифікації в Ощадбанку.

Чи всі переселенці мусять проходити фізичну ідентифікацію (ФІ): З урахуванням змін, передбачених Постановою 689 від 13.09.2017 року, зараз всім внутрішньо переміщеним особам (ВПО), які є одержувачами соціальних виплат або пенсій, треба проходити фізичну ідентифікацію в АТ «Ощадбанк».

Для чого переселенці мусять проходити ФІ у відділеннях Ощадбанку: Кабінет міністрів України аргументує запровадження такої процедури потребою забезпечити гарантоване отримання ВПО пенсії та соціальних виплат і належний рівень фінансової безпеки платіжних операцій з такими коштами.

Як банк інформує переселенців про потребу проходити ФІ: Інформація та умови проходження ФІ розміщуються на офіційному сайті та в кожному відділенні Ощадбанку в місцях обслуговування клієнтів. Додатково, щоб уникнути подальшого блокування видаткових операцій, Ощадбанк нагадує кожній ВПО про наближення дати проходження її ідентифікації за допомогою розсилання відповідних СМС-повідомлень.

Важливо. Всі СМС-повідомлення від Ощадбанку надходять за єдиним зразком: відправник повідомлення – Oschadbank, а в тексті – номер Контакт-центру 0-800-210-800.

Важливо. З питаннями про терміни проходження чергової ФІ для вашого конкретного випадку краще звертатися в контакт-центр Ощадбанку за номером телефону 0-800-210-800 (безплатно з мобільних і стаціонарних телефонів). Тільки оператори контакт-центру, спираючись на інформацію про ваші рахунки та картки, зможуть правильно підказати, коли саме вам треба пройти чергову ФІ.

Які наслідки непроходження ФІ: У разі браку своєчасного проходження ФІ Ощадбанк автоматично зупиняє видаткові операції за картковим рахунком та направляє ВПО відповідне СМС-повідомлення. Всі витратні операції будуть припинені до моменту проходження ВПО-одержувачем пенсії та соцвиплат ФІ у відділенні Ощадбанку.

Важливо:

  • Зупинення Ощадбанком видаткових операцій за картковим рахунком не є припиненням нарахування пенсійних виплат і соціальних виплат.
  • Рішення про припинення нарахування пенсії уповноважені ухвалювати тільки органи Пенсійного фонду України (ПФУ).
  • Рішення про припинення нарахування соціальних виплат ухвалює комісія при управліннях праці та соціального захисту населення (УПСЗН).
  • Рішення про потребу проходження додаткової перевірки в зв'язку з непроходженням ФІ в Ощадбанку ухвалюють відповідні УПСЗН за місцем реєстрації ВПО.
  • Зупинення видаткових операцій за картковим рахунком не призводить до потреби перевипускання платіжної картки або електронного пенсійного посвідчення (ЕПП).

Коли треба проходити ФІ переселенцям

Терміни проходження ФІ різняться залежно від типу виплат і карток:

  • Пенсія на звичайну платіжну картку. Такі ВПО мають проходити ФІ що 3 місяці до моменту отримання ними ЕПП. Після отримання ЕПП пенсіонер має проходити ФІ спочатку 1 раз на 6 місяців, потім 1 раз на рік.
  • Пенсія на ЕПП. Після отримання ЕПП пенсіонери мають проходити ФІ перші 2 рази що 6 місяців, а надалі – 1 раз на рік. Важливо: Правозахисники рекомендують всім пенсіонерам отримати ЕПП. Це дасть змогу рідше проходити ФІ. У разі, якщо ви маєте ЕПП, то ФІ треба проходити саме за цією карткою. Правозахисники рекомендують відмовитися від вже наявних у вас банківських карток для отримання пенсійних виплат в Ощадбанку: їх краще закрити, оскільки на власників цих карток також автоматично поширюється вимога проходити ФІ, але що 3 місяці. Тобто, пройшовши ФІ за ЕПП, але маючи в наявності ще одну картку Ощадбанку для отримання пенсійних виплат, ви будете отримувати СМС про потребу пройти ФІ також і за цією карткою.
  • Соціальні виплати. Одержувачі соціальних виплат мають проходити ФІ за аналогією з пенсіонерами з ЕПП: перші 2 рази – що 6 місяців, а надалі – 1 раз на рік.

Як має проходити ФІ одержувачами пенсії

Правозахисники зазначають, що зараз офіційно діє механізм проходження ФІ тільки одержувачів пенсій. Для таких осіб процедура проходження ФІ є безплатною і складається з трьох етапів:

  • Особисте звернення пенсіонера до будь-якої установи Ощадбанку. Зі собою треба мати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, та платіжну картку або ЕПП.
  • Надання працівникові Ощадбанку одночасно: 1) платіжної картки або ЕПП і 2) паспорта (або іншого документа, що посвідчує особу).
  • Проведення пенсіонером операції отримання готівки або перегляду залишку через касовий платіжний пристрій ПОС-термінал (тобто виконання операції, яка передбачає введення особою ПІН-коду).

Важливо. Працівники Ощадбанку не можуть вимагати для проведення ФІ:

  • оформлення страхового поліса;
  • заміни ПІН-коду (це платна операція);
  • поповнення рахунку;
  • відкриття депозиту;
  • плати за проходження ФІ;
  • надання будь-яких додаткових документів або їхніх копій.

У разі вимоги від працівника Ощадбанку виконати для проходження ФІ одну з вищенаведених операцій, телефонуйте в контактний центр Ощадбанку 0-800-210-800 для захисту ваших прав.

Що робити, якщо видаткові операції за картковим рахунком були зупинені в зв'язку з непроходженням пенсіонером ФІ: Для поновлення видаткових операцій за картковим рахунком пенсіонеру треба пройти ФІ за процедурою, яка складається з трьох етапів, зазначених раніше. Після проходження пенсіонером ФІ, видаткові операції за картковим рахунком будуть автоматично розблоковані банком.

Важливо. Органи ПФУ не припиняють нарахування пенсій через непроходження ФІ в банку, тому після поновлення видаткових операцій потреби звертатися додатково в управління ПФУ немає.

Куди повідомляти про порушення процедури ФІ або про проблеми під час проходження ФІ

З питань обслуговування клієнтів у відділеннях Ощадбанку, а також зі скаргами звертайтеся до Контакт-центру Ощадбанку:

  • 0-800-210-800 (безплатно зі стаціонарних і мобільних телефонів по території України);
  • (044) 363 01 33;
  • e-mail: [email protected]

Ці рекомендації випливають з положень постанови уряду №637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» від 05.11.2014 року.

ДЖЕРЕЛО