Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцям і жителям зони АТО: Платити чи ні пені та штрафи по кредитах?

11.02.2018

Як повідомляють «Донецкие новости», останнім часом почастішали випадки звернення переселенців і жителів зони АТО зі скаргами на банки, коли з боргу в абсолютно символічну суму він збільшується вдесятеро та перетворюється в тисячі, десятки тисяч. Водночас боржники не проти оплачувати сам борг і законні відсотки, але проти сплати божевільної пені та штрафів. Про аспекти законності вимог банку щодо переселенців і жителів зони АТО розповіли в адвокатському бюро Олени Прядко.

«Наприклад, в 2014 році ви скористалися кредитними грошима, зробивши покупку в магазині, знявши з банкомату, тощо. Потім почалися події на Донбасі, через які ви не змогли своєчасно повернути борг, оскільки і банки закрилися в зоні АТО, і зарплату перестали платити, або підприємство закрилося і ви залишилися без роботи. Після закінчення тривалого періоду сюрприз – смс-повідомлення, що ви вже винні величезну суму та якщо не заплатите, то наздожене кара небесна, борг ще виросте тощо», – наводиться приклад.

Для прийняття рішення, платити чи не платити все, про що просить банк, треба розібратися у такому:

1. Наявність договору

В адвокатському бюро повідомляють, що банки залишили свої первинні документи, що підтверджують як підписання будь-яких договорів, так і отримання коштів (якщо це було отримання кредиту) на непідконтрольних територіях. Попросіть в банку надати вам договір і докази отримання грошей. Це допоможе адвокату оцінити перспективи в суді.

2. Коли виник борг

Це питання має принципове значення, оскільки банк може пред'явити вимоги про сплату боргу під час позовної давності, яка становить 3 роки з моменту, коли своєчасно не був внесений платіж. Якщо позовна давність минула, банк не зможе стягнути кошти. Пам'ятайте, позовна давність переривається, якщо був проведений хоч один платіж.

Наприклад, борг виник в серпні 2014 року. Банк може звернутися до суду не пізніше серпня 2017 року. Однак якщо була заплачена хоч одна гривня в цей період, наприклад, в травні 2017 року, позовна давність починає текти заново, і закінчиться вже в травні 2020 року. Тому важливо розуміти, коли був проведений останній платіж в сплату боргу.

Важливо. Про сплив позовної давності потрібно обов'язково заявити в суді, інакше суд не буде зобов'язаний її застосовувати.

«Що роблять банки? Вони знають, що вже пропустили позовну давність і перспектив в суді (у разі грамотної поведінки позичальника) у них немає. Тоді починаються погрози, шантаж, дзвінки, листи, повідомлення. Багато хто вірить тому, що їм розповідають, шукають гроші, займають, віддають разом з усіма штрафами та пенями. Тому, якщо ви знаєте, що позовна давність минула, сміливо можете не сплачувати борг ні в якій сумі. Пам'ятайте, сплата хоч якоїсь суми означає визнання боргу. Банку ж порекомендуйте звернутися до суду», – наголошується в повідомленні.

3. Термін дії банківської картки

Так, часто кінцевий термін повернення відповідає терміну дії картки. Це допоможе розрахувати позовну давність.

4. Структура боргу

Так, банківські працівники називають одну суму, яка може включати ті платежі по кредиту, відсотки, штрафи, пені, комісії. Потрібно запросити деталізовану виписку з банку з моменту отримання грошових коштів до моменту звернення в банк. Так ви побачите, скільки ж з цієї суми ви дійсно зобов'язані заплатити.

Тому що згідно зі ст. 2 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» на час проведення антитерористичної операції забороняється нарахування пені та/або штрафів на основну суму заборгованості за зобов'язаннями по кредитних договорах та договорах позики з 14 квітня 2014 року громадянам України, які зареєстровані та постійно проживають в населених пунктах, визначених у затвердженому Кабінетом міністрів України переліку, де проводилася антитерористична операція, або переселилися з них у період з 14 квітня 2014 року.

«Це означає, що з вас неможливо навіть через суд стягнути нічого більше, крім тіла кредиту та відсотків, у чому легко переконатися, прочитавши судову практику», – повідомляють в адвокатському бюро.

Якщо позовна давність не пройшла, треба підготувати заяву в банк у 2 примірниках, в якій просите банк скасувати пеню та/або штрафи, посилаючись на норми вищевказаного Закону, а також на Розпорядження КМУ № 1275-р від 02.12.2015 року «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, та визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету міністрів України» (якщо ви проживаєте на території населених пунктів, зазначених у цій постанові).

Подаєте заяву офіційно в банк, не забувши поклопотатися про те, щоб у вас залишилися докази отримання банком цієї заяви.

«Нормальні банки зменшують суму заборгованості на пеню та/або штрафи. Тоді, якщо є можливість, погашаєте заборгованість, якщо немає – просите про реструктуризацію боргу. Але це вже право, а не обов'язок банку», – зазначають в адвокатському бюро.

Важливо. Отримайте довідку про брак заборгованості та зберігайте її.

ДЖЕРЕЛО