Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцям і жителям Донбасу: Як не залишитися без роботи після 45 років

11.05.2018

Для громадян України, зокрема переселенців, які хочуть вчитися, Законом України «Про зайнятість населення» передбачено право на одноразове отримання ваучера для підвищення конкурентоздатності на ринку праці. Про це повідомляє прес-служба Донецької обласної військово-цивільної адміністрації з посиланням на Донецький обласний центр зайнятості.

Так, право на отримання ваучера мають:

  • особи віком після 45 років, страховий стаж яких становить не менш як 15 років, до досягнення встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку;
  • особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції чи Державної кримінально-виконавчої служби у зв'язку зі скороченням чисельності, штату чи за станом здоров'я до досягнення ними встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійного віку, за наявності вислуги не менш як 10 років, які не отримали права на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;
  • особи, звільнені з військової служби після участі в проведенні антитерористичної операції, з-поміж осіб з інвалідністю до отримання права на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку за браку відповідної роботи.

«На підставі ваучера проводиться перепідготовка, спеціалізація, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями відповідно до пріоритетних видів економічної діяльності, а також підготовка на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні», – повідомляють в центрі зайнятості.

Механізм видавання центрами зайнятості особам ваучерів для підтримки їхньої конкурентоздатності на ринку праці затверджений постановою Кабінету міністрів України від 20 березня 2013 року №207 (зі змінами та доповненнями, внесеними постановами КМУ від 13 серпня 2014 року №342, від 30 вересня 2015 року №779 та від 11 квітня 2018 року №263).

Навчання проводиться закладами професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, підприємствами, установами та організаціями, які мають ліцензію на освітню діяльність, за затвердженим Мінсоцполітики переліком професій, спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер, і які є резидентами.

Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на мить ухвалення рішення про його видавання.

Навчання за виданим ваучером для громадян є безоплатним і втілюється Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування у разі безробіття в межах витрат, передбачених на ці цілі в бюджеті Фонду на відповідний рік.

У разі, коли вартість навчання в навчальному закладі перевищує максимальну вартість ваучера, особа або роботодавець можуть провести оплату різниці вартості навчання.

Ваучер для підвищення конкурентоздатності осіб на ринку праці не видається:

  • особам, які не мають професійно-технічної або вищої освіти;
  • особам, які проходили впродовж останніх трьох років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування у разі безробіття;
  • особам, які зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні.

За докладнішою інформацією звертайтесь до найближчого центру зайнятості.

ДЖЕРЕЛО