Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенець змінив прописку: порядок призначення пенсій без довідки ВПО

17.03.2018

Юристи Донбас СОС роз’яснили порядок призначення пенсій переселенцям у тих випадках, коли людина раніше отримувала пенсію за довідкою внутрішньо переміщеної особи (ВПО), але надалі зареєструвала місце проживання (змінила прописку) у паспорті на підконтрольній території України, і бажає отримувати пенсію як житель цієї адміністративно-територіальної одиниці.

У січні 2017 року міністр соціальної політики України Андрій Рева заявляв про те, що в разі, якщо переселенець зареєстрував своє місце проживання на підконтрольній території, він повинен отримувати пенсію на загальних підставах, без жодних додаткових обтяжень, за якими їх отримують особи за довідкою ВПО, тобто перевірка фактичного місця проживання, складання відповідних актів перевірок, отримання пенсії виключно через Ощадбанк тощо.

Необхідно звернутися в територіальне управління Пенсійного фонду за вже зареєстрованим місцем проживання. Написати заяву про запит пенсійної справи і про бажання отримувати пенсію на загальних підставах за зареєстрованим місцем проживання, як житель цієї адміністративно-територіальної одиниці.

Юристи зазначають, що на практиці часто Пенсійні фонди відмовляють, посилаючись на те, що вони не можуть зробити запит за місцем попереднього первинного місця проживання на тимчасово не підконтрольної української влади території, де людина раніше отримувати пенсію, ще до початку АТО. І вони не можуть зробити запит, щоб отримати паперову первинну пенсійну справу. Однак неможливо зробити запит – зажадати паперову справу не може стояти на одному рівні з, загалом, невиплатою пенсії такій особі, оскільки пенсійне забезпечення та право на пенсійне забезпечення є первинним. Крім того, як показує практика, механізм виплати пенсії таким особам є за даними електронних пенсійних справ і за даними електронних персоніфікованих реєстрів, які є в Пенсійному фонді. Тому відмова на цій підставі буде неправомірною.

У разі відмови необхідно вимагати таку відмову в письмовій формі. Після того, як таку відмову буде отримано, є два способи оскарження – адміністративний і судовий.

Як показує практика, адміністративний спосіб не є дієвим. Але його однаково необхідно застосовувати, оскільки, чим більше людей буде звертатися, тим швидше проблема вирішиться саме на якомусь адміністративному рівні.

Можна зателефонувати на:

  • гарячу лінію Пенсійного фонду 0–800–503–853;
  • гарячу лінію уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 0–800–501–720;
  • урядову гарячу лінію 1545.

Написати заяву в Головне управління Пенсійного фонду вашої області зі скаргою на дії начальника Пенсійного фонду нижчого рівня, який відмовив у виплаті пенсії.

Якщо адміністративний спосіб не спрацював (найімовірніше, так і буде), то необхідно звертатися до суду. Це можна робити паралельно, подаючи скарги і звертаючись з адміністративним позовом до місцевого суду за місцем проживання особи.

На сьогодні вже є позитивна судова практика – рішення апеляційних судів і вищого адміністративного суду.

Під час підготовки позовів можна використовувати справи за номерами: справа Подільського районного суду Києва № 758/3567/17, справа Великобагачанського районного суду Полтавської області № 525/283/17, справа Миргородського міжрайонного суду Полтавської області 541/2986/16А.

ДЖЕРЕЛО