Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенець не має прописки: як бути і де можна зареєструватися

19.04.2018

Зараз в Україні ще не створені органи, які мали б функції з реєстрації переселенців за їхнім початковим місцем проживання у сьогодні непідконтрольних населених пунктах Донбасу. Про це повідомила юрист громадської організації «Донбас SOS» Наталія Чуйко.

Ця ситуація актуальна для громадян, які з певних причин виписалися з колишніх місць проживання в містах, які потім стали непідконтрольними Україні. Або треба оформити прописку дитині, або зазначити реєстрацію під час отримання нового паспорта та ін. І зараз вони опинилися в ситуації, коли на підконтрольній території неможливо оформити прописку в тому ж Донецьку, Луганську та ін.

«Раніше нас прописувала міграційна служба, з квітня 2016 року і до сьогодні ця функція покладена на територіальні громади – на відповідні відділи реєстрації виконавчих комітетів місцевих рад. Зокрема, в межах децентралізації в багатьох містах створюються Центри надання адміністративних послуг, які також виконують такі функції. Грубо кажучи, територіальної громади Донецька чи Луганська сьогодні не існує, органи реєстрації з непідконтрольної території на підконтрольну теж не виводилися. Тобто переселенцю нікуди звернутися для того, щоб прописатися. Наприклад, я раніше мала прописку в Горлівці, а проживаю в Києві, і якщо хочу знову поставити Горлівську прописку, то я не можу цього зробити. Тому що мені нікуди звернутися – нема органу, який зміг би мене прописати. На жаль, зараз законодавчо це не врегульовано», – констатувала Наталія Чуйко.

Вона нагадала, що в лютому президент України підписав закон про реінтеграцію Донбасу*, в якому йде відсилання до закону про окупований Крим. «Так ось жителі Криму прописуватися можуть, у них є певні органи на підконтрольній Україні території, в які вони можуть звернутися, і їх перереєструють з кримською пропискою. Оскільки йде відсилання до цього закону, то де-юре з моменту, як закон про реінтеграцію Донбасу набрав чинності, для жителів Донецької та Луганської областей теж мали створити аналогічні органи. Однак механізму застосування закону про реінтеграцію ще немає. Сьогодні йде серйозна робота над цим питанням, зокрема і наша організація залучена до цього процесу», – пояснила юрист.

Наталія Чуйко зазначила, що тимчасовим рішенням може бути прописка в пунктах для осіб без визначеного місця проживання.

«На жаль, в цьому пункті можна бути прописаним тільки 6 місяців. Але у юридичній ситуації, коли в обов'язковому порядку потрібна прописка (наприклад, треба терміново оформити якісь документи, працевлаштуватися, отримати новий паспорт, встати на військовий облік та ін.), то варіант з таким пунктом може бути виходом з положення. Ви прописалися, зробили те, що вам треба. Але потрібно розуміти, що це не постійна, а тимчасова прописка (хоча офіційно зараз нема такого поняття) – всього на півроку», – підкреслила представник «Донбас SOS».

Однак у зв'язку зі збільшеною «популярністю» пунктів для осіб БВМП, окремі переселенці скаржаться, що отримують відмову в прописуванні або за нього вимагають хабар. «Якщо людина звернулася в такий пункт, і має на це підстави, її мусять прописати. Що стосується корупції, то визнаймо, що це проблематика не конкретно цих пунктів, а корупційних схем взагалі в державі. Але я завжди раджу робити звернення письмово, і якщо вам відмовляють – брати письмову відмову. Підкреслю: звернення не відбулося доти, поки людина не написала заяву й не отримала на неї письмову відповідь. Як юрист-практик, можу констатувати, що приблизно 30% проблем розв'язується без грошей, хабарів, якщо була письмова заявка та письмова відповідь. В інших ситуаціях, знову ж за наявності письмової відмови, треба вивчати – чому відмовили, на які закони відсилаються, і якщо треба – оскаржувати», – резюмувала Наталія Чуйко.

Нагадаємо, також юрист повідомила, що зараз довідку про взяття на облік як ВПО (в народі – «довідка переселенця») можна отримати без наявності прописки в паспорті.

ДЖЕРЕЛО