Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенець їде у відпустку або на лікування. Чи потрібно повідомляти в соцзабез?

02.05.2018

Якщо ВПО їде у відпустку або на лікування, навіть якщо поїздка триває менш ніж 60 днів, краще повідомити про це в органи соцзахисту. Так радить юрист громадської організації «Схід-SOS» Богдан Мельникович, передають «Донецкие новости».

«У принципі, по можливості краще повідомити. Тому що потрібно враховувати чинник перевірок отримувачів соціальних виплат. Адже якщо до переселенця прийдуть представники управління соцзахисту, а людини не буде вдома, потім буде досить важко доводити, що вона там проживає й лише на час поїхала у відпустку. До того ж це може загрожувати припиненням соціальних виплат», – сказав Богдан Мельникович.

Він також уточнив, що в нас не заведено масово звертатися до судів, і дарма. «2016 року почалася процедура верифікації з боку СБУ, і багато переселенців втратили право на пенсію та інші виплати, які потім довелося відновлювати. Я питав у людей: чому ви не звертаєтеся до суду? Вони відповідали: ми не судимося – ми працюємо», – розповів юрист.

Він уточнив, що якщо відкрити реєстр судових рішень у таких справах, з’ясується, що суди найчастіше стають на бік переселенців. «Тому що перелік підстав для припинення нарахування пенсій обмежений, а різні верифікації та інші дії, наслідком яких стає припинення виплат, є неправомірними підставами для цього. Люди, які зверталися до суду, його вигравали», – уточнив Мельникович.

Він також пояснив, які є підстави для припинення виплати пенсії. «Вони передбачені Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Це смерть пенсіонера, надання недостовірних відомостей під час оформлення пенсії, виїзд на проживання за межі України і, можливо, ще кілька пунктів. Скажімо, постанова Кабміну № 365, що регулює порядок нарахування переселенцям соціальних виплат, зокрема пенсій, передбачає, що в разі, якщо людина перебувала більше встановленого терміну на окупованій частині Донецької та Луганської областей, її позбавляють довідки переселенця, на підставі чого виплата пенсії їй припиняється. Так ось, це неправомірно і є підставою для звернення до суду. Тому що закон має вищу юридичну силу, ніж підзаконні акти», – резюмував юрист громадської організації «Схід-SOS».

ДЖЕРЕЛО