Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Пенсіонеру-переселенцю: як перевірити дату перетину лінії розмежування

29.03.2018

Пенсійний фонд України пропонує пенсіонерам, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи (ВПО), можливість в онлайн-режимі перевірити дату перетину лінії розмежування на Донбасі. Це можна зробити через спеціальний Портал електронних послуг ПФУ – portal.pfu.gov.ua.

Законодавством передбачено, що пенсіонер, який одержує пенсію в Україні, не може перебувати за межами країни понад 59 днів, інакше виплати припиняються. Зараз ця норма поширюється і на перебування на тимчасово непідконтрольних українській владі частинах Донецької або Луганської областей. У зв'язку з цим громадяни вимушені не рідше 59-го дня перетинати лінію розмежування, щоб «зафіксувати» себе на підконтрольній території.

Інформація Порталу електронних послуг ПФУ допоможе пенсіонеру орієнтуватися в датах в'їзду-виїзду.

Корисні розділи

Дані про перетин пенсіонером українських контрольно-пропускних пунктів в'їзду-виїзду (КПВВ) є у розділі «дані з реєстру застрахованих осіб». Так, в «особистому кабінеті» є вкладка «Перетин КПВВ», на якій можна дізнатися напрямок перетину кордону зони проведення бойових дій і дату його перетину.

Також в цьому розділі пенсіонер-переселенець може перевірити ще раз і уточнити таку інформацію:

  • анкетні дані (ПІБ, дата народження, стать, місце народження);
  • адресні дані (адреса реєстрації та адреса фактичного місця проживання);
  • дані паспорта (серія, номер, дата видавання, ким виданий);
  • дані страхового свідоцтва (номер, дата видавання, ким видане);
  • дані електронного пенсійного посвідчення (номер, дата видавання, ким видане);
  • дані про заробітну плату особи – інформація надається за роками в розрізі страхувальників. За кожен рік додатково визначається загальна річна сума заробітної плати та загальна сума заробітної плати, яка враховується під час розрахування пенсії;
  • дані про страховий стаж особи – кількість днів роботи, за які страхувальник (роботодавець) сплатив за людину страхові внески; інформація надається за всіма роками та місяцями роботи особи.

Пенсіонеру буде цікавий і розділ «Електронна пенсійна справа», де він може отримати в «особистому кабінеті» таку інформацію:

  • основні дані (номер пенсійної справи/особового рахунку, дата відкриття особового рахунку, вид пенсії, орган ПФУ призначення пенсії, дата призначення);
  • адресні дані (адреса реєстрації та адреса фактичного місця проживання);
  • довідка про зарплату, яка врахована під час призначення/перерахунку пенсії;
  • довідка про стаж, який врахований для визначення права на пенсію;
  • довідка про стаж, який врахований для розрахунку пенсії.

«Перша виписка з пенсійної справи стає доступною впродовж приблизно 3 днів після реєстрації на веб-порталі. Подальше оновлення виписки відбувається у першій декаді кожного наступного місяця», – уточнюється в цьому розділі сайту.

Реєстрація-1 з відвідуванням управління ПФУ

Щоб скористатися послугами порталу, треба пройти реєстрацію. Тут є два варіанти – з відвідуванням ПФУ і в режимі онлайн.

Перший варіант – для реєстрації потрібне особисте відвідування громадянином управління Пенсійного фонду України, де треба подати заяву.

Алгоритм дії такий:

1.1. Визначити, до якого територіального управління ПФУ ви належите (список і контакти у Донецькій та Луганській областях див. тут);

1.2. Звернутися в управління ПФУ особисто для оформлення заяви, яку можна підготувати і вдома (але в ПФУ рекомендують краще заповнювати бланк на місці, тому що фахівці Фонду допоможуть у цьому питанні). Форма заяви та розписки для громадян:

1.3. Внесені в заяву відомості перевіряються, вносяться в інформаційну систему ПФУ. Вам тут же роздрукують розписку про отримання заяви, а також (важливо!) «реєстраційний код». Цей код потрібний для реєстрації на веб-порталі, отже, зберігайте його в таємниці до закінчення реєстрації.

1.4. Завершіть реєстрацію: зайдіть на веб-портал ПФУ (portal.pfu.gov.ua), виберіть пункт «Реєстрація». Заповніть форму «Реєстрація за заявою». Логін і пароль бажано вибирати такими, які не містять ваших справжніх імені та прізвища. Це підвищить рівень захисту ваших персональних даних. Також вказуйте дійсну адресу електронної пошти, яка доступна на підконтрольній Україні території (тобто не використовуйте російські поштові сервіси на кшталт *@mail.ru, *@yandex.ru тощо.

1.5. Після реєстрації на вказану вами адресу електронної пошти прийде лист, потрібний для підтвердження реєстрації.

1.6. Після підтвердження реєстрації ви отримаєте повідомлення веб-порталу про успішне закінчення реєстрації.

Реєстрація-2 за допомогою електронного пенсійного посвідчення

Другий варіант реєстрації («Онлайн-реєстрація за Електронним цифровим підписом (ключем ЕЦП)») не передбачає поїздку в управління ПФУ. Але він розрахований на власників пластикових Електронних пенсійних посвідчень (ЕПП).

Річ у тім, що на ЕПП від початку записаний персональний цифровий ключ – ваш електронний цифровий підпис. Але для його прочитання треба мати «ридер смарт-карт» (Smart Card reader) – це пристрій, за допомогою якого відбувається зчитування даних з ЕПП, виготовленого у формі банківської картки. Численні ноутбуки останнього покоління мають вже вбудований кардридер потрібного розміру, в іншому разі його треба придбати окремо. Магазини пропонують низку варіантів подібних ридерів, вартістю від 100-150 грн і вище.

Другий варіант – це не стільки процес реєстрації, швидше, це авторизація на сайті. Якщо ви є власником Електронного пенсійного посвідчення, то ваш алгоритм:

  • натиснути кнопку «Вхід»;
  • вибрати закладку «За ЕПП» («За електронним пенсійним посвідченням»);
  • вставити картку Електронного пенсійного посвідчення в кардридер і ввести PIN-код картки ЕПП, який спочатку був вказаний під час отримання ЕПП для застосунка Електронного центру послуг. Якщо ви забули свій PIN-код, подивіться, він може бути записаний у доданих до картки паперових документах. Якщо не знайшли – зверніться по консультацію на гарячу лінію ПФУ або в регіональне управління.

ДЖЕРЕЛО