Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну»: інтерв’ю з директором «Києво-Печерської лаври» Максимом Остапенком для Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

18.10.2024

Максим Остапенко — український науковець, археолог, культурний діяч, військовослужбовець Збройних сил України. З 2023 року — генеральний директор Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Публічне інтерв’ю з фахівцем відбулося наживо у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова у Києві. Видання «Історична правда» опублікувало скорочену версію розмови.

Її можна прочитати тут: https://bit.ly/3Nvxi8y

Фонд підготував повне відео інтерв’ю з Максимом Остапенком, яке модерувала Анастасія Платонова, культурна критикиня та кураторка: https://bit.ly/4dSJMSh

За словами науковця, війна, враховуючи кількість жертв, загиблих і страждань, має навчати й формувати людей. Для цього треба знайти форму, яка буде зрозумілою і українцям, і всьому світу. Чимало відповідей та підказок, як це робити, є у нашій історії.

«Лавра, Софія, Чернігів Стародавній, деякі інші об'єкти — це не просто меморіальні музейні об'єкти і національні святині. Вони виникли тисячоліття назад і мають продовжувати нас надихати, допомогти знайти правильні форми. Адже весь цей час люди накопичували досвід — як вшанувати видатних діячів, духовних лідерів, воїнів. Він закодований у цих пам'ятках. Думаю, що вони будуть найкращими підкажчиками», — переконаний Максим Остапенко.

За його словами, якщо ми почнемо дивитися на Лавру не як на епіцентр „руського міра“, а згадаємо, що там наша тисячолітня історія, подивимося, як це відбувалося в ті часи, то певні елементи, формати буде знайдено.

«Антоній Печерський, який прийшов на київський пагорб, де не було нічого, зробив візію того, що тут має постати, — і це працювало тисячу років. Ми досі шануємо преподобного Антонія. Подібне має відбутися з нашою пам'яттю. Мені дуже віриться, що страждання війни вже народили таких людей. Треба їм створити платформу для самовираження, творчості, щоб вони сформували такі проєкти, які б зачіпляли за живе. Ми маємо пошукати пророків у своєму середовищі», — говорить Максим Остапенко.

І додає, що без приєднання себе до нашого коріння, яке бере тисячу років назад — ми приречені. Тому історія і пам’ять мають величезне значення.

Музей збирає та зберігає найбільшу у світі добірку свідчень з перших вуст про війну в Україні — це вже понад 120 тисяч історій. Виставка ГОЛОСИ, яку відвідали понад 5 тисяч людей, відбулася у Музеї історії міста Києва, ґрунтуючись на розповідях, зібраних Музеєм «Голоси Мирних».

Слідкуйте за анонсами заходів у соцмережах Фонду Ріната Ахметова та на порталі Музею «Голоси Мирних» https://civilvoicesmuseum.org/