Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Падати духом не можна! Інакше — гаплик!», — луганчанин Віктор, що страждає важкою формою захворювання нирок

14.11.2014

 

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова оплатив гемодіаліз для луганчанина-переселенця, який проходить лікування в центрі нефрології та діалізу Миколаївської обласної лікарні.

«Миколаїв — гарне місто. Ось подумали, чому б не подивитися!», — сміється Віктор. Про свої проблеми він взагалі звик жартувати — так легше. «Падати духом не можна! Інакше — гаплик!», — каже чоловік.

12 липня він разом із дружиною Оленою переїхав на південь України. У рідному напівзруйнованому Луганську залишилося все: дім, робота подружжя, вона — терапевт, і можливість отримувати лікування для самого Віктора.

Кілька років тому йому поставили діагноз «цукровий діабет», а трохи пізніше діагностували хронічну хворобу нирок четвертої стадії. Зараз йому необхідно проходити регулярний гемодіаліз.

«Виїхавши з рідної області, я втратив можливість отримувати лікування за державною програмою. Витратні матеріали, які є в миколаївській лікарні, видаються безкоштовно тільки жителям із місцевою пропискою. Мені тепер доводиться викручуватися самому», — розповідає Віктор.

Приїхавши до Миколаєва, він почав оббивати пороги МНС, Червоного Хреста та інших інстанцій, із проханням про допомогу. Десь посильно допомагали, а десь — відмахувалися обіцянками.

«Ми в Миколаєві винаймаємо квартиру власними силами. Компенсації за житло, як переселенцям, нам держава не надала. Міграційні органи кажуть, що нас сюди таких багато приїхало, і всім вони не допоможуть», — каже Віктор.

За даними державної служби з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області тільки офіційно зареєструвалися 6 тисяч переселенців із Донбасу та Криму. Пощастило тим, хто, як кажуть, приїхав раніше.

Не маючи можливості оплачувати й житло, і лікування, а це кілька десятків тисяч гривень, Віктор вирішив просити допомоги у благодійників. В ефірі телеканалу «Україна» побачив сюжет про Гуманітарний штаб Ріната Ахметова.

«Я зателефонував на номер гарячої лінії. Приємно, що не почув порожніх обіцянок, все — по суті», — каже Віктор. — «Ставили запитання, попросили зібрати необхідні документи. А через кілька днів зателефонували і сказали, що допоможуть із витратними матеріалами для гемодіалізу. Спасибі за те, що реально допомагаєте».