Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

П'ять років тому був створений проект «Рінат Ахметов - Дітям. Ліки дітям»

06.10.2020

Маша, Таня і Артем ніколи не бачили один одного, але у них чимало спільного - ці діти народилися і росли в Донецьку.  Усе дитинство їм довелося боротися з важкими хворобами.

Маша буквально марила бальними танцями. Дівчинка приділяла тренуванням весь вільний час. Однак мрії про сцену опинилися під загрозою після того, як їй поставили діагноз «бронхіальна астма». Дитина отримала статус інваліда дитинства. Лікарі рекомендували їй назавжди забути про танці і перейти на індивідуальне навчання.

Артему було 4 роки, коли він став задихатися ночами.

- Син хворів з самого народження. Йому зробили кілька операцій на діафрагмі і серцы. Начебто стало легше, але потім діагностували астму, - каже мама хлопчика Наталя Володимирівна.

У Тані відразу після народження почалися епілептичні напади. Її відправили в реанімацію. Лікарі сказали, що вона не виживе. Та незважаючи на погані прогнози, дитину вдалося врятувати.

Долати біль і напади дітям допомагають ліки. Ліки, які стало неможливо дістати з початком збройного конфлікту на Донбасі.

- Ми до конфлікту отримували безкоштовні ліки для доньки, і все було нормально. А потім безкоштовні ліки видавати перестали, - каже Ігор, батько Тані.

Щоб допомогти Маші, Артему, Тані і сотням інших дітей, життя яких залежить від ліків, в 2015 році Фонд Ріната Ахметова запустив унікальний для України проєкт «Рінат Ахметов - Дітям. Ліки дітям». Фонд став видавати противоасматичні і протисудомні препарати дітям до 14 років, які проживають на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, а також дітям з сімей-переселенців.

Маша, Таня і Артем почали регулярно отримувати медикаменти від Фонду Ріната Ахметова.

- Ці препарати допомагали нам стримувати судоми, щоб вони не повторювалися і не було епілептичних нападів. Без цих препаратів ми жити не могли. Спасибі Рінату Ахметову за цю допомогу, - каже мама Тані Ольга.

Батьки Артема також вдячні Фонду за допомогу:

- Ми дізналися, що Фонд Ріната Ахметова допомагає дітям Донбасу, які потребують ліків, тому зателефонували і попросили про допомогу. Надіслали всі довідки і незабаром отримали відповідь: «Приїжджайте!». Неймовірно вдячні Рінату Леонідовичу! - каже Наталя, мама дитини.

Проект «Рінат Ахметов - Дітям. Ліки дітям» працював протягом 5 років. За цей час хворим дітям було видано понад 4,4 тисячі наборів медикаментів (а саме 231 набір інсуліну; 813 наборів тест-смужок; 1 762 наборів протисудомних і 1 628 наборів протиастматичних препаратів). Цю допомогу отримали 1 344 дитини.