Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Отримала для хворої лежачої мами продуктовий набір — волонтери принесли їжу прямо нам додому», — мешканка Донецька

31.10.2014

Мешканка Донецька Анжела останні шість років змушена присвячувати більшу частину свого часу хворій літній мамі. Через важке захворювання опорно-рухової системи 83-річна донеччанка втратила можливість пересуватися. Вийти за гуманітарною допомогою в пункт роздавання Анжела не може, оскільки доглядає за лежачою мамою, тому набір із продуктами харчування їм доставили волонтери Гуманітарного штабу адресно, додому.

Цій родині було нелегко і в мирний час, а ще складніше стало під час війни на Донбасі. Спочатку натерпілися страху від регулярних вибухів і перестрілок — сім’я живе в Київському районі. Потім через руйнування інфраструктури по кілька днів сиділи без електрики й води, останнім і найскладнішим випробуванням стало припинення соціальних виплат.

Коли мама отримала I групу інвалідності, втративши здатність ходити, Анжелі довелося залишити постійну роботу, весь цей час вона отримувала 10% від мінімальної зарплати, як допомогу для догляду за інвалідом, ще приблизно 2000 гривень становила допомога на дитину-сироту, опіку над якою оформила жінка.

«Із серпня всі виплати припинилися, — ділиться Анжела. — Дитину вдалося відправити з хрещеною мамою в безпечне місце, подалі від жахів війни, але однаково потрібні гроші на їжу, одяг, взуття. А тут самим скоро їсти нічого буде».

Через паралізовану роботу юридичних і соціальних служб жінка опинилася в замкненому колі в питанні переоформлення пенсії для мами й допомоги на дитину.

«Інакше як виживання наше життя не назвеш. Якби не допомога подруг, невеликий запас грошей і продуктові набори Гуманітарного штабу Ахметова… — розповідає жінка. — Біда в тому, що я навіть із простягнутою рукою вийти не зможу, не можна маму залишити без нагляду. Спасибі величезне за продукти!»

Анжела дуже сумує за донькою, радіє її успіхам у навчанні (навчання дитина проходить дистанційно), але не хотіла б, щоб та поверталася раніше, ніж у регіоні настане мир.