Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Організатори акції «Депутат-альтруїст» очікують на Доручення Президента, яке забезпечить виділення 1 мільярду гривень у бюджеті 2013 року на лікування хворих на туберкульоз, гепатити та ВІЛ/СНІД.

26.10.2012

Президент України Віктор Янукович наказав підготувати проект Доручення щодо запобігання поширенню епідемій ВІЛ/СНІДу, гепатиту та туберкульозу в Україні та забезпечення доступної медичної допомоги для ВІЛ-інфікованих і хворих на туберкульоз та вірусні гепатити громадян України. Документ уже готується – наразі збираються пропозиції від зацікавлених сторін, які потім будуть формувати текст Доручення.

У тексті документу передбачено виділення у проекті Державного бюджету України на 2013 рік окремими рядками витрат на закупівлю препаратів на лікування пацієнтів, які страждають на туберкульоз і вірусні гепатити, а також 100% фінансування закупівлі препаратів для антиретровірусної терапії ВІЛ/СНІДу для ВІЛ-позитивних осіб.
 
Підготовка Доручення Президента є важливим етапом загальнонаціональної адвокаційної кампанії «Депутат-альтруїст», яка була ініційована силами пацієнтів БФ «Дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні» (ЮКАБ) і стартувала в червні 2012 року. Її підтримали провідні громадські організації України, що опікуються хворими на ВІЛ/СНІД, гепатити та туберкульоз. Вони звернулися особисто до кожного народного депутата України із закликом відмовитися від частини державних коштів, що йдуть на їхнє санаторно-курортне оздоровлення, і віддати 1 мільярд гривень хворим на гепатити, туберкульоз та ВІЛ/СНІД українцям.
 
На сайті http://www.milliard.org.ua в режимі он-лайн іде відслідковування реакції депутатів на звернення від пацієнтів. Депутати, які дають письмову позитивну відповідь, одразу переходять з колонки «пофігіст» до колонки «альтруїст». Величезні білборди з фотографіями хворих у масках з’явилися на всіх центральних площах столиці.
 
На прес-конференції 13 вересня 2012 р. хворі оприлюднили списки імен депутатів-«пофігістів», які проігнорували прохання своїх виборців, а також принесли лист до Адміністрації Президента зі спільним зверненням 117 громадських організацій. У зверненні вони висловили прохання до Президента України вплинути на формування Державного бюджету на 2013 рік, у якому буде забезпечено 100% лікування українців, хворих на туберкульоз, гепатити та ВІЛ/СНІД у розмірі 1-го мільярду гривень, а саме:
  • 399 840 тис. грн. на лікування ВІЛ/СНІДу,
  • 296 160 тис. грн. на закупівлю медикаментів для лікування туберкульозу,
  • 304 000 тис. грн. на протидію вірусним гепатитам.
Зазначена сума дасть шанс вижити 106 740 українцям, хворим на ці недуги.
 
Юрій Павленко, який зустрів пацієнтів від Адміністрації Президента, запевнив, що «звернення буде оперативно опрацьоване і передане на розгляд Президенту, враховуючи розпочатий бюджетний процес та необхідність швидкої реакції». Тож Доручення Президента як відповідь на це звернення дає надію на закладення 1 мільярду гривень на лікування пацієнтів від трьох епідемій у Державному бюджеті 2013 року, що стане спільною вагомою перемогою всього громадського сектору.