Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ООН оновила свою думку про гуманітарну допомогу Донбасу й має намір у понад 1,5 раза збільшити допомогу постраждалим в АТО, — ЗМІ

02.03.2015

Як повідомляє інтернет-видання «Апостроф», Управління з координації гуманітарних ініціатив ООН підготувало оновлену версію свого стратегічного плану гуманітарного реагування для України на 2015 рік. Зокрема, організація планує виділити $316 млн, що в 1,7 раза більше, ніж було заплановано у грудні минулого року. Волонтери зазначають, що ООН звернула увагу на найактуальніші потреби переселенців. Крім того, вони переконані, що за бажання, ООН вдасться реалізувати задумані ініціативи в повному обсязі.

Згідно з оновленою версією Плану гуманітарного реагування, підготовленого гуманітарною групою в Україні (ГГС) Управління з координації гуманітарних ініціатив ООН, 2015 року на потреби вимушених переселенців та осіб, постраждалих від конфлікту на Донбасі, буде направлено $316 млн допомоги. Організація оцінює загальну кількість людей, постраждалих від конфлікту, у 5 млн осіб (водночас згідно з планом, допомогу буде надано тільки 3,2 млн із них), а кількість переселенців зі східних областей та АР Крим — в 1 млн осіб.

Треба зазначити, що відповідно до початкової версії плану, підготовленого у грудні 2014 року, сума допомоги збільшилася в 1,67 раза (із $189 млн до $316 млн), а приблизна кількість громадян, які потребують гуманітарної допомоги, зросла в понад 3,5 раза — з 1,4 млн до 5 млн осіб. Крім того, спочатку ООН мала намір надати допомогу тільки 900 тис. українців.

Основними статтями плану ООН стали «Житло й непродовольча допомога» ($82 млн) і «Продовольча безпека» ($65 млн). Крім того, істотні суми буде виділено на охорону здоров’я та харчування ($50 млн), забезпечення водопостачання та доступу до питної води, санітарію та підтримку гігієни ($48 млн). Також планом передбачено такі види гуманітарної допомоги: «Раннє забезпечення та відновлення доходів» ($22 млн), «Захист» ($21 млн), «Освіта» ($19,5 млн), «Координація» ($7 млн) і «Матеріально-технічне забезпечення» ($1,5 млн).

За словами координатора «Волонтерської сотні» з роботи з вимушеними переселенцями Арсенія Фінберга, статті плану ООН із максимальним фінансуванням задовольняють найактуальніші потреби українських переселенців. Він також зазначив, що загалом найактуальнішими питаннями для вимушених переселенців залишаються постачання продуктів і пошук варіантів для житла, зокрема — облаштування місць компактного проживання. Водночас, на думку волонтера, питання працевлаштування переселенців досить ефективно розв’язують представники низки волонтерських організацій, зокрема — громадянської організації «Центр зайнятості вільних людей». «Втім, зараз, на жаль, набагато менше звертають уваги на тих людей, які вимушено покинули свої будинки на сході, і воліють надавати допомогу тим, хто досі проживає там», — зазначає пан Фінберг.

Волонтер зі Слов’янська Ірина Степанова зазначає, що гуманітарна допомога ООН, згідно з мандатом Управління Верховного комісара у справах біженців (УВКБ), приходить на визволені території Донбасу, зокрема, до міста Слов’янська, у повному обсязі. На її думку, ООН обов’язково впорається з реалізацією нового плану з надання гуманітарної допомоги українцям, зокрема, завдяки серйозній волонтерській підтримці. «Чи вистачить передбачених Планом фінансів — не можна поки сказати, оскільки процес підрахунку здійснюється на постійній основі. Але точно можна сказати, що в ООН є всі необхідні дані», — каже пані Степанова. Крім того, вона зазначає, що на цей момент мандат УВКБ не передбачає надання допомоги людям, які перебувають на окупованих територіях Донбасу. Проте, підготовлений ООН документ передбачає надання гуманітарної допомоги не тільки тимчасовим переселенцям, а й на території бойових дій, а також на тимчасово окупованих територіях.

Втім, зараз провезти гуманітарну допомогу на окуповану територію не так вже й легко. Голова Благодійного Фонду «Доброта» (розташований у Донецьку) Яків Рогалін розповів А’, що за останні два тижні до Донецька змогли увійти тільки три гуманітарні вантажі й жодного комерційного. «З вантажів, які потрапили до нас, два належали «Червоному хресту» й один — Фонду Ріната Ахметова», — зазначив пан Рогалін. На його думку, така ситуація склалася не в останню чергу через встановлені правила провезення вантажів із підконтрольної Україні на окуповану бойовиками територію. «Якщо ООН захоче й не буде боятися — вони точно впораються і зможуть провезти гуманітарні вантажі. Чомусь для них головна цінність — безпека їхніх людей, що виглядає дещо дивно», — обурюється пан Рогалін. За його словами, ООН також цілком може подолати бюрократичні перешкоди на шляху своєї гуманітарної допомоги.