Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ООН допоможе переселенцям із Донбасу з працевлаштуванням

09.09.2015

В Україні стартувала Програма ООН із підтримки працевлаштування переселенців із Донецької та Луганської областей, заявила Ініта Пауловіча, заступник Постійного Представника ООН в Україні. Про це пише «Дзеркало тижня».

Програма профінансована урядом Японії й поширюється на 8 регіонів України, де найвища концентрація внутрішньо переміщених осіб. Ключові в ній — Донецька й Луганська області, які найбільше постраждали. Також вона покриває Київ, Харків, Полтаву, Одесу, Запоріжжя та Дніпропетровськ.

Зараз в Україні зареєстровано приблизно 1,5 млн переселенців, з яких 347 тисячі — працездатного віку. У межах програми ООН заплановано працевлаштувати 1500 внутрішньо переміщених осіб, а з урахуванням створення приватних підприємств надати переселенцям до 4 тисяч робочих місць, рівень зарплати в яких може доходити до 600 доларів США.

«Створення робочих місць — наше завдання, наш внесок у розв’язання проблем із переселенцями. Якщо ми будемо працювати в одній зв’язці: міжнародні організації, державні підприємства, комунальні установи, приватні компанії та громадські організації, ми зможемо змінити ситуацію, у якій опинилися найбільш вразливі верстви населення. Ми маємо створити умови для того, щоб люди могли й хотіли залишитися в переселенні на тривалий час, тому що на сьогодні бойові дії на сході України не припиняються», — підкреслила Пауловіча.

Допомога переселенцям і мирним жителям Донбасу в зоні АТО є основними напрямами роботи в гуманітарній сфері ООН, переконаний Верховний комісар ООН із прав людини Зейд Раад аль-Хусейн.

За його словами, із середини квітня 2014 року на сході України загинули майже вісім тисяч людей. У доповіді Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні, який охоплює період із 16 травня до 15 серпня 2015 року, зазначено, що число загиблих мирних жителів збільшилося більш ніж удвічі проти попередніх трьох місяців. За останні три місяці, щонайменше, 105 осіб було вбито і 308 дістали поранення.

Тяжке становище людей ускладнюється неможливістю виїхати в безпечні райони, зокрема, перетнути лінію дотику через складні процедури із пересування громадян у цих районах.

«Ситуація посилюється тим, що незважаючи на створення веб-порталу для отримання дозволів, необхідних для перетину лінії зіткнення, свобода пересування мирних жителів усе ще істотно обмежена. Через довгі черги на пунктах пропуску, люди, ризикуючи потрапити під обстріл, вирішують нікуди не їхати чи шукати альтернативні шляхи, які можуть бути заміновані», — зазначає Зейд Раад аль-Хусейн.

Нагадаємо, допомогу внутрішнім переселенцям у Донецькій області, а також мирним жителям зони АТО надають не тільки ООН та її структурні підрозділи, а й такі організації, як Червоний Хрест і Гуманітарний штаб Ріната Ахметова. Основний напрям допомоги — забезпечення переселенців продовольством. Якщо ООН видає біженцям ваучери на купівлю продуктів, то Червоний Хрест і Гуманітарний штаб надають готові продуктові набори для дорослих і дітей.

ДЖЕРЕЛО