Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Окупанти побили експонати, порвали старовинні вишивки»: директорка музею з Київщини поділилася історією з Музеєм «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

19.03.2023

Директорка Поліського районного історико-краєзнавчого музею Наталія Лук’яненко пережила окупацію у Красятичах. Пам'ять про минуле селища зберігав музей, який росіяни намагалися зруйнувати. Свою історію Наталія розповіла Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

«24 лютого я прокинулася до четвертої години ранку. Згодом відчула страшні вибухи та сильну вібрацію. Побачила в небі величезні спалахи. Зібрала валізу, вийшла на вулицю, там збиралися сусіди. Люди просто почали ховатися», — згадує жінка.

У перший день великої війни бійці ЗСУ попросили всіх мешканців покинути будинок, адже він розташований наче щит і залишатися там було небезпечно. Наталія почала проситися до колег, друзів, але всі з різних причин відмовили жінці у прихистку. Врешті-решт опинилася у підвалі разом із сусідкою, де провела 9 діб.

Пізніше їй вдалося евакуюватися до сусіднього села — вивезли у машині, яка приїхала за хлібом. Але там, у сестри, вона довго не витримала: дуже хотілося додому. 17 березня з тривожною валізою та кошенятами у корзині Наталія п’ять годин йшла додому пішки через окуповану територію. До звільнення Київщини жінці довелося ще багато чого пережити.

«На третьому поверсі у нас знаходиться музей: це бабусина поліська хатинка, народна світлиця і музей бойової та трудової слави. Коли зайшли вороги, вони побили дуже багато речей, поламали, порвали навіть старі вишивки і дещо вкрали», — розповідає Наталія.

Згадуючи ті дні, жінка шкодує про пошкоджені та вкрадені експонати. Каже, що більше таких ніде не знайдеш. Дивіться та слухайте її історію за посиланням bit.ly/3JBpQHA

Історія Наталії увійшла до архіву Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 60 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001