Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Оголошується конкурс для журналістів на кращий матеріал на тему протидії туберкульозу

21.03.2012

МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» запрошує журналістів національних та регіональних ЗМІ прийняти участь в конкурсі на кращий матеріал та найбільш вичерпне висвітлення теми протидії туберкульозу «Зупинимо туберкульоз в Україні».

В Україні епідемія туберкульозу перейшла в категорію національної проблеми, оскільки стала важкокерованою. В Україні про туберкульоз вперше заговорили в 1995 році, коли ВООЗ оголосила в країні епідемію. На сьогоднішній день офіційна кількість хворих на туберкульоз, які перебувають на диспансерному обліку, перевищила 1% населення Україні і становить понад 500 тис. осіб. Щогодини в країні 4 особи захворюють на туберкульоз і 1 помирає. Щорічно кількість хворих збільшується на 35 тис. осіб, а 10 тис. помирає. Як стверджують фтизіатри, більшу частину (80%) туберкульозних хворих при адекватному лікуванні можна вилікувати.

До участі у конкурсі запрошуються ЗМІ та журналісти, що працюють у національних та регіональних друкованих виданнях, теле-, радіокомпаніях, інформаційних агентствах, Інтернет-виданнях, які опублікували/випустили в ефір матеріали про:

загрозу епідемії туберкульозу;
профілактику, діагностику, лікування захворювання;
необхідність лікування на ранній стадії;
історії пацієнтів, що вилікувались;
потреби спеціалізованих медичних установ;
толерантне ставлення до хворих і підвищення якості їх життя;
об'єднання зусиль держави, соціально відповідального бізнесу, громадських організацій і журналістів для обмеження масштабів епідемії.

Вимоги до конкурсних матеріалів 
Матеріали, що представляються на Конкурс, мають відповідати тематиці Конкурсу та бути опубліковані в ЗМІ в період з 1 січня по 31 серпня 2012 року включно. Матеріали повинні супроводжуватись відповідним підтвердженням.

Заявки та матеріали на участь у Конкурсі приймаються поштовими відправленнями (листами та бандеролями) від журналістів з моменту оголошення конкурсу по 31 серпня 2012 року включно (для поштових відправлень - відповідно 31 серпня 2012 року по поштовому штемпелю організації поштовому зв'язку відправника) з позначкою «На конкурс «Зупинимо туберкульоз».
Заявка на участь у Конкурсі подається в довільній формі й повинна супроводжуватися інформацією про: журналіста-учасника Конкурсу із вказівкою  найменування ЗМІ, юридичної та фактичної адреси, телефону,  повних реквізитів, тиражу видання (авдиторії) тощо.
Матеріали надаються в 2-х екземплярах та супроводжуються довідкою про їхню публікацію із вказуванням дати публікації (довідкою про публікацію або ефірною довідкою з датою виходу матеріалу).
Матеріали надаються на українській або російській мовах. У якості матеріалів Конкурсу не розглядаються рекламні та інформаційні матеріали, що вийшли на комерційних умовах.
Учасник/учасниця Конкурсу несе особисту відповідальність за достовірність наданої ним/нею інформації.
 
Критерії вибору переможців
Критеріями вибору переможців Конкурсу є: кількість публікацій та якість матеріалів, присвячених туберкульозу.
Якість матеріалів оцінюється виходячи з наступних вимог:
Цікаві та заохочуваючі до прочитання матеріалу заголовки, врізи, візуалізація матеріалу інфографікою, адекватними фотографіями чи іншою інформацією.
Використання в матеріалах думок компетентних осіб (експертів, лікарів, лідерів громадських організацій) та людей, яких торкнулася епідемія туберкульозу з метою формування адекватного відношення населення до проблеми туберкульозу;
Аргументованість викладення матеріалу та глибина розкриття теми;
Використання порівняльної інформації, статистичних даних та аналітичних матеріалів;
Виразність, точність та легкість подання інформації, її доступність широкому колу читачів, зрозумілість для пересічного громадянина;
Наявність адрес державних установ або громадських організацій, до яких люди можуть звернутьсь по допомогу.

У рамках Конкурсу передбачені 5 номінацій та призи:

За краще висвітлення епідемії туберкульозу в друкованих виданнях.
1-я премія - нетбук;
2-я премія – цифрова відеокамера;
3-я премія – цифровий диктофон.

За краще висвітлення епідемії туберкульозу інформаційних агентствах, Інтернет-виданнях.
1-я премія - нетбук;
2-я премія – цифрова відеокамера;
3-я премія – цифровий диктофон.

За краще висвітлення епідемії туберкульозу в ефірі теле- компаній: 
1-я премія - нетбук;
2-я премія – цифрова відеокамера;
3-я премія – цифровий диктофон.

За краще висвітлення епідемії туберкульозу в ефірі радіо компаній: 
1-я премія - нетбук;
2-я премія – цифрова відеокамера;
3-я премія – цифровий диктофон.

За найактивніше та глибоке висвітлення епідемії туберкульозу: 40 журналістів будуть запрошені на церемонію нагородження Конкурсу в м. Київ. Організатор компенсує витрати учасників церемонії нагородження на проїзд та забезпечує проживання. 

Підсумки Конкурсу повинні бути оголошені не пізніше 7 жовтня 2012 року.

Матеріали для конкурсу просимо відправляти за адресою:

 Україна, 01042, м. Київ, бул. Дружби Народів № 21, офіс 1.

За консультаціями щодо конкурсу звертайтесь за телефонами:
(044) 536-03-62, (044) 528-21-27. Контактна персона – Лайма Гейдар, PR- спеціаліст МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (www.lhsi.org.ua).

Завантажити Оголошення про конкурс та Регламент конкурсу