Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Один фтизіатр працює за трьох. На Львівщині

09.11.2012

Нещодавно у Львові відбулася спільна прес-конференція обласних організацій Ліги соціальних працівників України, Центру здоров’я та Благодійного фонду «Салюс» на тему «Профілактика туберкульозу серед сімей та осіб Львівської області, які перебувають у складних життєвих обставинах».

Головний лікар Львівського обласного центру здоров’я Юрій Островерха у своєму виступі охарактеризував епідеміологічну ситуацію з туберкульозу в області й зазначив, що «це захворювання вражає нині, переважно, працездатну частину населення. Почастішали випадки захворювання на мультирезистентний та СНІД-асоційований туберкульоз. Отже сухоти сьогодні – це загроза не лише для представників груп ризику, а й для будь-якого пересічного громадянина».
 
Натомість, голова Львівської організації соціальних працівників України Ярослав Коваль підкреслив, що за даними обласного центру сім’ї, дітей та молоді в області зареєстровано 3 250 сімей, що опинились в складних життєвих обставинах і тому, для допомоги таким сім’ям заплановано створення спеціальних дорадчих органів з питань профілактики туберкульозу в Жовківському, Перемишлянському районах, м. Дрогобичі з подальшим лобіюванням та поширенням даних методів роботи в області.
 
А керівник проекту «Я дихаю – і, значить, я живу» БФ «Салюс» Олена Труш зауважила, що на превеликий жаль, існує низка проблем, пов’язаних із лікуванням цього захворювання: не всі батьки правильно розуміють важливість і необхідність діагностики, бракує ресурсів: приміром, один галицький фтизіатр виконує роботу трьох спеціалістів, не вистачає пересувних флюорографів для обстеження мешканців села.
 
Згодом на базі Перемишлянського професійного ліцею дискусія на означену тему була продовжена, зокрема й щодо створення згаданих дорадчих органів. Адже район належить до найбільш вразливих на туберкульоз на тлі інших в області. Окрім перерахованих вище фахівців, учасниками заходу були також координатор проекту «Адвокація: мобілізація політичної волі» БФ «Інтелектуальна перспектива» Роман Вибрановський, практичні психологи загальноосвітніх шкіл району, представники духовенства, відділу у справах сім’ї, молоді та спорту, культурної сфери району, сільські голови, лікарі-фтизіатри Перемишлянської ЦРЛ та Бібрської міської лікарні.
 
Ігор Галущак, журналіст, Львів