Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Одеська область створює дієвий план роботи з профілактики, діагностики та лікування туберкульозу

03.09.2012

“Зупинимо туберкульоз разом!” – під таким гаслом в м. Южний Одеської області 21-22 серпня 2012 року пройшов тренінг "Посилення спроможності діяльності координаційних рад з питань протидії туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, наркоманії на засадах міжсекторальної взаємодії у районах та містах Одеської області, формування районної АКСМ-стратегії щодо протидії туберкульозу", організований за підтримки Фонду “Інтелектуальна перспектива” та Фонду Ріната Ахметова “Розвиток  України”.

У тренінгу взяли участь 18 членів районних координаційних рад з питань протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, наркоманії та дитячої безпритульності Балтського та Болградського районів Одеської області. До участі у заході керівництвом районних державних адміністрацій були делеговані керівники відділів соціального захисту населення, освіти, сім’ї та молоді, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та залучені керівніки кримінально-виконавчої інспекції управління державної пенітенціарної служби, фахівці центральніх районніх лікарень, представники правоохоронних органів, товариства Червоного Хреста та представники Одеської обласної громадської організації “Молодіжний центр розвитку”. 

Експертами заходу були секретар обласної координаційної ради з питань протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, наркоманії та дитячої безпритульності Олена Грибова, заступник головного лікаря Обласного протитуберкульозного диспансеру Світлана Єсипенко та виконавчий директор Одеської обласної громадської організації “Молодіжний центр розвитку” Костянтин Талалаєв.  

Протягом двох днів були висвітлені актуальні питання з профілактики, діагностики, лікування тубуркульозу та розподілу обовязків в боротьбі з ним між державними та недержавними організаціями та установами.

Питання залучення представників недержавного сектору до діяльності координаційних рад з ТБ/ВІЛ для забезпечення доступу представників уразливих груп населення до сервісу було детально висвітлено на прикладі досвіду діяльності у районах Одеської області громадської організації “Молодіжний центр розвитку”, яка працює з такими категоріями, як люди, які повернулися з місць позбавлення волі, споживачі наркотиків, люди, які жівуть з ВІЛ-інфекцією, хворі на туберкульоз.

Особлива увага була також приділена створенню дієвого плану подальшої роботи в районах задля профілактики та ефективного виявлення туберкульозу, успішного лікування без перерви у лікуванні, попередження мультирезистентного туберкульозу та соціальної мобілізації громади у протідії епідемії.

На фото – робота під час зустрічі та презентація Грибової О.П.