Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Обстріл Маріуполя: три роки з дня жахливої трагедії

24.01.2018

День 24 січня 2015 став одним із найтрагічніших в історії Маріуполя – мікрорайон Східний був накритий з «Градів» вогненним дощем, який приніс у місто смерть, біль і масштабні руйнування.

О 9:20 від вибухів затремтіли вікна будинків у всьому Маріуполі. Східний у пітьмі: житловий масив був оповитий їдким димом, горіли будинки й автомобілі, лунали нестямні крики потерпілих і дитячий плач, на землю падали тіла убитих і поранених.

Унаслідок масивного обстрілу загинула 31 людина, 118 було поранено.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова відреагував миттєво – в лікарні міста доставляли необхідні медикаменти, була надана допомога в проведенні термінових операцій. Волонтери чергували в міських клініках, щоб оперативно розв'язувати всі питання постраждалих і сприяти роботі лікарів. Понад 500 сімей, які опинилися без даху над головою, отримали продуктову допомогу. Також заступили на вахту кризові психологи – працівники Штабу. Вони працювали з тими, хто опинився під обстрілом, сім'ями загиблих і поранених.

Багатьом така підтримка допомогла повернутися до життя і подолати страхи. В одній сім'ї дитина боялася повернутися в уцілілу квартиру – так сильно була налякана вибухами. В іншій – малятко падало на підлогу і кричало, почувши гуркіт. Таких випадків було безліч. Тому працівники Штабу провели масштабну роботу в школах Маріуполя, щоб надати психологічну підтримку дітям.

За рішенням Ріната Ахметова, Гуманітарний штаб взяв на себе повний супровід 71 дорослого та 9 дітей, які потребували нагального лікування через трагедію 24 січня. Деякі з цих дітей завдяки проекту Штабу «Реабілітація поранених дітей» досі проходять курси реабілітаційного лікування.

Маріуполь став ключовою точкою на карті допомоги Гуманітарного штабу. Тут розташований розподільний центр, куди вже три з половиною роки прибувають колони з гуманітарною допомогою для постраждалих унаслідок воєнного конфлікту. Трагічного дня 24 січня 2015 року волонтери не припинили своєї місії. Коли в місті панувала паніка, не було мобільного зв'язку та багато хто не знав про долю своїх рідних і близьких, добровольці – працівники комбінатів ім. Ілліча й «Азовсталь» – продовжували формувати «набори виживання». Вони знали: на їхню допомогу сподіваються люди, що потрапили в біду.

Трагедія в Маріуполі показала, що головна місія Гуманітарного штабу – допомогти тут і зараз – здійсненна. Робота штабу триває. 29 січня до Маріуполя прибуде вже 310-а колона з гуманітарною допомогою. Звідти 1 лютого продуктові набори вирушать до жителів «сірої зони».

Завдяки допомозі Гуманітарного штабу Ріната Ахметова вже врятовані життя понад 1 мільйона людей.