Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Новий порядок перетину лінії розмежування: зміни для громадян

16.05.2017

Як повідомляє Схід СОС, Штаб АТЦ опублікував новий Тимчасовий порядок перетину лінії зіткнення № 222-ог від 14.04.2017. Цей документ регулює перетин лінії зіткнення фізичними особами та їхнім транспортом, але більше не регулює перевезення вантажів і особистих речей. Більшість положень щодо процедури перетину лінії зіткнення залізничним транспортом виключено з документа, водночас, врегульовано питання проїзду людей на прилеглі до лінії зіткнення населені пункти, а також встановлено, що за облаштування й обслуговування КПВВ разом із прилеглими територіями відповідальні Донецька й Луганська обласні військово-цивільні адміністрації.

Які ж основні зміни торкнуться пересічних громадян?

По-перше, згідно з новим документом, перепустки матимуть необмежений строк дії. За старим документом, абсолютну більшість перепусток видавали на один рік. Щодня сотні людей не можуть перетнути лінію зіткнення через те, що термін дії перепустки закінчився. Безстрокова дія перепусток буде дуже корисним нововведенням, яке дасть змогу вирішити проблеми багатьох людей. Водночас, поки не зрозуміло, чи будуть безстроковими тільки перепустки, отримані вже після прийняття нового Тимчасового порядку, або безстроковий характер дії перепусток поширюється й на вже чинні перепустки.

По-друге, у разі, якщо громадянин переміщається з тимчасово неконтрольованої території з метою переїзду на проживання, він може вивозити особисті речі транспортними засобами (не тільки легковими автомобілями), а також переміщати самі транспортні засоби (вантажні автомобілі, автобуси, трактори тощо). Ця норма передбачає одноразове переміщення, а не постійне. Також, на жаль, не йдеться про можливість поновлення автобусного сполучення.

По-третє, особи, які проживають поруч із лінією дотику, можуть переміщатися на підставі паспорта з пропискою (реєстрацією) у цій місцевості або іншого документа, що посвідчує особу з підтвердженням проживання в цій місцевості. Інші особи (наприклад, гості) точно так само можуть переміщатися в прифронтові населені пункти з паспортом, або іншим документом, що посвідчує особу без прив’язування до цієї місцевості. Цим людям не потрібно оформляти перепустки, але інформація про них буде заноситися в спеціальний облік.

З інших змін, варто вказати, що діти до 16 років зможуть перетинати лінію дотику також за паспортом (зараз паспорт можна отримати з 14 років). З’явилася норма, згідно з якою в заявках на отримання перепустки мають бути заповнені всі графи, інакше така заявка не буде розглядатися. З’явилися нові підстави для припинення (скасування) дії перепустки: якщо людина має доступ до державної таємниці, якщо людина відмовилася надати згоду на збір і обробку своїх персональних даних, а також на виконання рішень судів та актів інших уповноважених органів. Призупинення (скасування) дії перепустки відтепер приймається, як інформація, а не рішення, і його можна отримати лише на електронну пошту за зверненням заявника. Нарешті, у разі форс-мажору (санітарна евакуація, обстріли тощо), старший зміни прикордонного наряду має право прийняти рішення дозволити перетин лінії зіткнення.

ДЖЕРЕЛО