Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Нові правила переміщення товарів через лінію розмежування

12.05.2017

Кабмін затвердив новий порядок переміщення товарів через лінію дотику. Днями документ набув чинності. Юристи Всеукраїнського благодійного фонду «Горение» розібралися, що нового в цих правилах.

Згідно з Порядком, перевозити товари в зону АТО або з неї можна тільки з дозволу Державної фіскальної служби й Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

Перевозити товари можна через дорожні й залізничні контрольні пункти.

Фізичні особи. Можуть перевозити товари в ручній поклажі або в багажі автомобіля. Перелік, вартість, вагу й кількість товарів, які дозволено переміщувати, зобов’язана затвердити МТОТ. Однак уряд ще готує цей пункт Порядку. Згідно з документом, він має набути чинності лише 4 квітня 2017 року.

Суб’єкти господарювання. З ними складніше. Такі особи можуть переміщати товари через лінію розмежування лише за умови включення їх в особливий список. Щоб потрапити в цей список, згідно з документом, треба письмово і в електронному вигляді звернутися в Державну фіскальної служби. Отримавши дозвіл, підприємство може перевозити товари тільки залізничним транспортом.

Товари, які дозволено перевозити суб’єкту господарювання:

  • харчові продукти, які відповідають нормам Закону України «Про безпеку і якість харчових продуктів» і переміщаються в складі гуманітарних вантажів;
  • лікарські засоби, які відповідають нормам Закону України «Про лікарські засоби» та вироби медичного призначення, що переміщуються в складі гуманітарних вантажів;
  • товари і продукти металургійної, гірничо-збагачувальної, вугледобувної й енергогенерувальної галузей, об’єктів критичної інфраструктури. перевозяться виключно за переліком, у вартості, вазі й обсязі, які затверджуються загальним рішенням МТОТ і Мінекономрозвитку.

Інші категорії суб’єктів господарювання перевозити заборонено. Без обмежень через лінію дотику можна перевозити товари тільки «з метою оперативного реагування, запобігання та ліквідації наслідків виникнення особливих соціальних чи економічних обставин, пов’язаних із загрозою життю і здоров’ю людей, порушенням нормальних умов життєдіяльності та ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій». Такі виняткові випадки обов’язково погоджуються з координаційним центром і керівником антитерористичної операції.

Як пише «Горение»,» порядок дуже сирий, нормативної бази здебільшого немає». Документ зобов’язує Міністерства та інші центральні державні органи протягом двох місяців розробити акти, передбачені цим Порядком.

ДЖЕРЕЛО